V bezobalovém obchůdku prodáváme různé druhy oříšků, dražovaných oříšů (v karamelu, hořké čokoládě), mandle a ovoce sušeného klasicky i mrazem. Najdete u nás veli kvalitní černý a zelený čaj a bylinné čaje. Dodavatele máme jak české, tak zahraniční. Třeba ty čaje jsou ze sdílených zahrad v Keni a Gruzii a myslím, že jinde v okolí je opravdu nekoupíte. Reagujeme i na poptávku zákazníků. Sortiment průběžně doplňujeme a obměňujeme.
A letos nově: Sušené švestky v perníku !
Slunečnice loupaná
Loupaná jádra slunečnice jsou vhodným doplňkem při onemocněních kůže, jater, žlučníku či srdce. Zpracováním slunečnicových semen dostaneme tuk, ze kterého se vyrábí slunečnicový olej, ve kterém je obsaženo až 65% kyseliny linoleové. Je zdrojem rostlinných tuků (cca 50%), proteinů (cca 20%) a sacharidů. Je zdrojem vitamínu E, vitamínů skupiny B (B1, B3, B6), PP, manganu, vápníků, hořčíku, selenu, železa, fosforu, draslíku .
Pro lepší chuť, stravitelnost a prospěšnost tělu je dobré nechat slunečnicová semínka odležet ve vodě, případně nechat vyklíčit.
Slunečnicová jádra se dají použit do všeho (pro inspiraci: do chleba, salátů či přidat do jogurtu).
V misce rozšlehejte vidličkou vajíčka, mléko a vmíchejte sůl a pepř.
Do směsi přidejte rukolu, špenát a slunečnicová semínka a jemně promíchejte.
Směs vlijte na rozpálenou pánvičku potřenou přepuštěným máslem a z obou stran osmahněte. Podávejte s žitným knäckebrotem či chlebem.
Chutnají jako Toffifee a jsou méně sladké
Mandle jsou obaleny v kvalitní bílé čokoládě, což z nich dělá jedny z nejoblíbenějších a nejprodávanějších sladkých mandlí. Aby to nebylo málo, obalili jsme je v jahodovém prášku.
Mandle jsou obaleny v kvalitní bílé čokoláděí, což z nich dělá jedny z nejoblíbenějších a nejprodávanějších sladkých mandlí. Aby to nebylo málo, obalili jsme je v zeleném prášku ze sušených listů moringy, zajímavé aroma a příchuť. Moringa olejodárná se nazývá také jako „strom života“, a to především proto, že má širokou škálu zdraví prospěšných a čistících vlastností
Paštiky skvělé chuti!
Vypadají jako ořechy, chutnají jako ořechy, ale ořechy to nejsou, jasný pane.
Tygří ořechy, ve skutečnosti podzemní hlízky šáchoru jedlého, jsou chutnou alternativou klasických oříšků, vhodnou i pro alergiky. Šáchor je prastarou kulturní plodinou, využívanou již v období starověkého Egypta. Její hlízy jsou totiž bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny a minerálů, jako jsou vápník, hořčík, železo, měď, zinek, mangan a fosfor. Tygří ořechy chutnají trochu jako kokos a mandle, jsou ale mnohem sladší, hodí se tedy i pro pečení.
Často se rovněž na noc namáčejí, abychom si druhý den užili jejich křupavou chuť. Po namočení je lze také rozmixovat a připravit z nich rostlinný nápoj, podobně jako z ořechů nebo ovesných vloček. Tygří ořechy je také možné vařit, péct nebo pražit.
Makadamové ořechy jsou králi ořechů, mají máslovou texturu a lahodnou krémovou chuť.
Pěstují se a sklízejí v tropickém podnebí Indonésie, Austrálie, Keni, Novéhoho Zélandu, Brazílie a jižní Afriky. Existuje asi 7 různých druhů těchto ořechů, ale pouze dva druhy z nich jsou jedlé. Těmi jsou Macadamia integrifolia nebo Macadamia tetraphylla. Ořechy mají velmi tvrdou skořápku, která je obalena zelenou slupkou. Uvnitř má ořech krémově bílé jádro, které je až ze 75% tvořené tuky a z 8% cukry. Vzhledově se podobá trochu větším lískovým ořechům.
Ořechy jsou doslova nabité mikroživinami a díky tomu hrají důležitou roli v našem stravování. Obsahují širokou škálu látek včetně sacharidů, vitamínu A, železa, bílkovin, riboflavinu, niacinu, thiaminu a folátu. Ořechy mají antimikrobiální, antioxidační, protizánětlivé vlastnosti a obsahují antioxidanty, jako jsou polyfenoly, aminokyseliny, flavony a selen. Sacharidy, které obsahují je sacharóza, fruktóza, glukóza, maltóza a některé sacharidy na bázi škrobu.
Kromě tohoto jsou makadamové ořechy dobrým zdrojem fytonutrientů nebo fytochemikálií, jako jsou tokoferoly a tokotrienoly (deriváty vitamínu E). Jedná se o biologicky aktivní složky v těle, které pomáhají odstraňovat volné radikály, které poškozují zdravé buňky. Jejich antioxidační vlastnosti proto slouží k růstu nových tkání a zpomalují proces stárnutí.
Makadamové ořechy jsou jedním z nejbohatších zdrojů kyseliny palmitolejové v přírodě, u nichž bylo prokázáno, že poskytuje neuronům složky nezbytné pro jejich správnou funkci.
V čaji Kombe je obsažen korejský šestiletý červený kořen ženšenu pravého.
Existuje více druhů ženšenu, například americký, pětilistý, japonský nebo sibiřský. Žádný z nich ovšem nelze nazývat v užším slova smyslu ženšenem. A žádný z nich nemá prokázané stejné účinky jako ženšen pravý, vypěstovaný v Koreji. Obecně je znám pod zkráceným názvem korejský ženšen.
Ženšen pravý korejský je nejstarší, nejznámější a nejúčinnější doposud známý adaptogen na světě. Pro účinnost ženšenu pravého korejského je důležité stáří kořenů. Nejúčinnější je v době zralosti šesti let.
V Koreji je vyhlášená oblast Punggi v provincii Gyeongbuk. Ženšen z této oblasti je nejkvalitnější a nejdražší. Právě odtud Kombe pochází.
Navíc červený kořen ženšenu pravého korejského je účinnější než bílý a čerstvý a jakýkoliv jiný ženšen.
ÚČINKY KOMBE
Účinek čaje Kombe je dlouhodobý, ale nastupuje pozvolna. Kombe probouzí život. Kombe brzdí odumírání buněk, zpomaluje jejich stárnutí a napomáhá v těchto případech:
• Dodává energii pro tělo i mysl, zvyšuje vitalitu. Zlepšuje svalovou činnost. Chrání před důsledky stresu.
• Snižuje psychickou únavu a zlepšuje schopnost řešit problémy.
• Přispívá k přirozené obraně těla a zlepšuje funkci imunitního systému. Pomáhá předcházet infekčním onemocněním, tlumí chronické záněty, má antioxidační účinky.
• Upravuje poruchy spánku a paměti.
• Zlepšuje kognitivní funkce (paměť, koncentrace, pozornost, rychlost myšlení, vyjadřování i vnímání, prostorová orientace).
• Zvyšuje libido a napomáhá zlepšení erekce.
• Pomáhá dosáhnout normální hladiny krevního cukru.
• Zlepšuje prokrvení tkání a celkový krevní oběh.
• Z klinických studií vyplývá, že ženšen, obsažený v čaji Kombe, až o 51 procent rychleji odbourává alkohol v krvi a významně tak ulevuje stavům kocoviny.
• Zpomaluje projevy stárnutí kůže a zabraňuje vzniku vrásek.
V čaji Kombe je obsažen korejský šestiletý červený kořen ženšenu pravého.
Existuje více druhů ženšenu, například americký, pětilistý, japonský nebo sibiřský. Žádný z nich ovšem nelze nazývat v užším slova smyslu ženšenem. A žádný z nich nemá prokázané stejné účinky jako ženšen pravý, vypěstovaný v Koreji. Obecně je znám pod zkráceným názvem korejský ženšen.
Ženšen pravý korejský je nejstarší, nejznámější a nejúčinnější doposud známý adaptogen na světě. Pro účinnost ženšenu pravého korejského je důležité stáří kořenů. Nejúčinnější je v době zralosti šesti let.
V Koreji je vyhlášená oblast Punggi v provincii Gyeongbuk. Ženšen z této oblasti je nejkvalitnější a nejdražší. Právě odtud Kombe pochází.
Navíc červený kořen ženšenu pravého korejského je účinnější než bílý a čerstvý a jakýkoliv jiný ženšen.
ÚČINKY KOMBE
Účinek čaje Kombe je dlouhodobý, ale nastupuje pozvolna. Kombe probouzí život. Kombe brzdí odumírání buněk, zpomaluje jejich stárnutí a napomáhá v těchto případech:
• Dodává energii pro tělo i mysl, zvyšuje vitalitu. Zlepšuje svalovou činnost. Chrání před důsledky stresu.
• Snižuje psychickou únavu a zlepšuje schopnost řešit problémy.
• Přispívá k přirozené obraně těla a zlepšuje funkci imunitního systému. Pomáhá předcházet infekčním onemocněním, tlumí chronické záněty, má antioxidační účinky.
• Upravuje poruchy spánku a paměti.
• Zlepšuje kognitivní funkce (paměť, koncentrace, pozornost, rychlost myšlení, vyjadřování i vnímání, prostorová orientace).
• Zvyšuje libido a napomáhá zlepšení erekce.
• Pomáhá dosáhnout normální hladiny krevního cukru.
• Zlepšuje prokrvení tkání a celkový krevní oběh.
• Z klinických studií vyplývá, že ženšen, obsažený v čaji Kombe, až o 51 procent rychleji odbourává alkohol v krvi a významně tak ulevuje stavům kocoviny.
• Zpomaluje projevy stárnutí kůže a zabraňuje vzniku vrásek.
V čaji Kombe je obsažen korejský šestiletý červený kořen ženšenu pravého.
Existuje více druhů ženšenu, například americký, pětilistý, japonský nebo sibiřský. Žádný z nich ovšem nelze nazývat v užším slova smyslu ženšenem. A žádný z nich nemá prokázané stejné účinky jako ženšen pravý, vypěstovaný v Koreji. Obecně je znám pod zkráceným názvem korejský ženšen.
Ženšen pravý korejský je nejstarší, nejznámější a nejúčinnější doposud známý adaptogen na světě. Pro účinnost ženšenu pravého korejského je důležité stáří kořenů. Nejúčinnější je v době zralosti šesti let.
V Koreji je vyhlášená oblast Punggi v provincii Gyeongbuk. Ženšen z této oblasti je nejkvalitnější a nejdražší. Právě odtud Kombe pochází.
Navíc červený kořen ženšenu pravého korejského je účinnější než bílý a čerstvý a jakýkoliv jiný ženšen.
Účinek čaje Kombe je dlouhodobý, ale nastupuje pozvolna. Kombe probouzí život. Kombe brzdí odumírání buněk, zpomaluje jejich stárnutí a napomáhá v těchto případech:
• Dodává energii pro tělo i mysl, zvyšuje vitalitu. Zlepšuje svalovou činnost. Chrání před důsledky stresu.
• Snižuje psychickou únavu a zlepšuje schopnost řešit problémy.
• Přispívá k přirozené obraně těla a zlepšuje funkci imunitního systému. Pomáhá předcházet infekčním onemocněním, tlumí chronické záněty, má antioxidační účinky.
• Upravuje poruchy spánku a paměti.
• Zlepšuje kognitivní funkce (paměť, koncentrace, pozornost, rychlost myšlení, vyjadřování i vnímání, prostorová orientace).
• Zvyšuje libido a napomáhá zlepšení erekce.
• Pomáhá dosáhnout normální hladiny krevního cukru.
• Zlepšuje prokrvení tkání a celkový krevní oběh.
• Z klinických studií vyplývá, že ženšen, obsažený v čaji Kombe, až o 51 procent rychleji odbourává alkohol v krvi a významně tak ulevuje stavům kocoviny.
• Zpomaluje projevy stárnutí kůže a zabraňuje vzniku vrásek.
Víte, kdy pít KOMBE, a kdy je nejlepší sáhnout po KOMBE Royal? A co to je vlastně Fermentáda? Odpověď najdete nejen v aktuálním Pure District Journalu, ale i v tomto článku. A nezapomeňte, že všechny varianty KOMBE si můžete zakoupit v našem obchodě PURE DISTRICT na pražských Vinohradech.
Čeká mě mimořádný stres (např. zkouška), potřebuji se koncentrovat. KOMBE zlepšuje paměž, koncentraci a rychlost myšlení.
Náš tip: 2 sáčky KOMBE denně užívat 8 dnů před akcí
Nechci být unavený/á a psychicky vyčerpaný/á. Chci se cítit vyrovnaně. KOMBE je každodenní rituál. Dejte si KOMBE i místo kávy.
Náš tip: 1-2 sáčky KOMBE denně dlouhodobě
Nechci se odhalit infekcím. KOMBE pomáhá před nachlazením, akutními respiračními onemocněními včetně onemocnění horních cest dýchacích, také u osob starších 60 let. KOMBE je bodyguard imunity.
Náš tip:1-3 sáčky KOMBE denně dlouhodobě
Jsem pod tlakem, mám hodně věcí na práci. Nestíhám. Chci předejít následkům stresu. Potřebuji být v klidu.
Náš tip: 1-2 sáčky KOMBE denně dlouhodobě
Čeká mě očkování proti chřipce. KOMBE zvyšuje účinnost vakcinace.
Náš tip: Začněte užívat 1 sáček KOMBE denně měsíc před očkováním, dále pokračujte 2 měsíce po
Jsem pod neustálým psychickým a fyzickým stresem. KOMBE Royal je vhodné i pro pomoc s únavovým syndromem. V důsledku stresu je tělo oslabené a může se snáze odhalit infekci a onemocnět.
Náš tip: 1 sáček KOMBE Royal denně po dobu 3 měsíců
Procházím obdobím menopauzy.
Náš tip: 1 sáček KOMBE Royal denně po dobu 3 měsíců
Necítím se dobře, začínám mít pocit, že tělo napadla infekce. Mám rýmu, kašel, horečku a další příznaky nachlazení.
Náš tip: Denně 1 sáček KOMBE Royal po dobu min. 7 dnů.
Chci zlepšit kvalitu, intenzitu i frekvenci sexu. Ženšen pravý příznivě ovlivňuje sexuální dysfunkce u mužů. Zlepšuje libido a zintenzivňuje prožitek pohlavního styku.
Náš tip: 1 sáček KOMBE Royal po dobu 3 měsíců
Fermentáda KOMBE obsahuje dva sáčky KOMBE. Dodává energii pro tělo i mysl. Perfektně funguje na detox, kocovinu a libido. Můžete ji pít každý den.
P.S. Nejlépe chutná vychlazená.
Připraveno BEZ cukru, BEZ sladidel, jen z čistého ovoce.
Další z řady dobrot bez přidané chemie a cukru, čistě přírodní produkt, který si zachovává většinu zdraví prospěšných živin, i chuť.
Sušená papája plátky 100g - je vhodná při redukční dietě, protože svou maximální chutnosti vyvolává pocit sytosti. Podporuje činnost žaludku a střev, působí podobně jako lněná semena.
Podzemnice obsahuje více živin než kterákoliv potravina živočišného původu včetně masa. V rostlinné říši se jim vyrovnají snad jen vlašské ořechy a mandle. Podzemnice svým obsahem sacharidů, tuků, proteinů, vitaminu B1, C, E a niacinu, jakož i vápníku, hořčíku a draslíku, výrazně předčí maso a vejce. A navíc neobsahují cholesterol ani škodlivé množství nasycených mastných kyselin. Podzemnice patří mezi potraviny, v nichž se nacházejí všechny základní živiny v nadprůměrném množství.
Podzemnice jsou jedinečným zdrojem stopových prvků, například zinku, mědi a manganu, kterých mají dokonce více než ryby či maso.
Podzemnice obsahují nejvíce proteinů mezi všemi olejnatými ořechy a jsou jednou z potravin s nejvyšší koncentrací výživných látek rostlinného původu.
Podzemnice obsahují i vitaminy skupiny B (B1, B2 a B6) a malý podíl vitaminu A a C. Za zmínku stojí i obsah vitaminu E (asi 9 mg/100 g)
.Podzemnici si vždy před konzumací opražte, ať už na sucho, nebo s přidáním oleje. Náš tip: Přidejte při pražení, místo soli, sójovou omáčku. Délka pražení je individuální, v průběhu několikrát ochutnejte a najděte si ten nejlepší čas pro vás. Pozor – nepražit při teplotách nad 180 stupňů – dochází k vysušování.
Kešu oříšky jsou často využívanou surovinou v raw gourmet kuchyni, ale protože mám raději tu živější stravu, snažím se je čím dál tím více nahrazovat. Nicméně i tak jsou kešu ořechy velmi využívané a dokáží nahradit například smetanu, mléko nebo funkci "másla" v krému. Což se hodí, když nás honí mlsná ..... a prívě pro kuchyňské použití tyto kešu zlomky.
Živinami nejhodnotnější pistácie, jaké můžete sehnat. Jeden z nejcennějších zdrojů živin vůbec.
Jsou velmi vhodné například při dietách, kde si kontrolujete množství kalorií. Tím, že jsou syté, uspokojí velmi rychle hlad a mají přitom málo kalorií.
Pistácie obsahují množství minerálů a zdravých tuků jako jsou draslík, proteiny, vitamíny (A, B, E), fosfor, vápník, zinek, selen a všechny esenciální aminokyseliny. Dále obsahují velké množství železa a mědi. Jedna šálek pistácií obsahuje až 44% doporučené denní dávky mědi, která je nezbytná pro zdravé kosti, při tvorbě červených krvinek a kolagenu.
Obsahují fytosteroly, které redukují množství nebezpečného cholesterolu v krvi a také chrání před vznikem některých druhů rakovin.
Datle Medjoul Jumbo představují to nejkvalitnější, co lze na českém trhu koupit. Lamborghini mezi datlemi. Jsou obrovské, šťavnaté a plné chuti.
Datle obsahují hodně cukrů a sacharidů (až 70 procent), složených z přírodních cukrů. Kromě toho bílkoviny, tuky a vitamíny – všechny kromě vitamínu E a biotinu. Vzácná v nich je i kyselina pantotenová (B5) – stará se o naši psychickou a fyzickou kondici, dodává tělu energii a vitalitu a také podporuje soustředění. Sušené plody navíc obsahují železo napomáhající při přenosu kyslíku v krvi.
Datle jsou bohaté na vápník, měď, chlór, železo, draslík a v neposlední řadě i zmiňovanou esenciální aminokyselinu tryptofan. Ta se v mozku mění na nervový hormon serotonin, který zaručuje dlouhý a blahodárný spánek.
Datle a jejich účinky:
Složení:
Ovoce z Moravského krasu, cukr, přírodní pektin, citronová šťáva, koření.
Skladování :
V suchu a temnu nejdépe 12 měsíců od data výroby při teplotě do 25°C. Po otevření skladujte při teplotě do 10°C a spotřebujte do 10-ti dnů od otevření.
Mango sušené
Sušené plátky manga jsou vhodné jako pamlsek i jako náhrada čerstvého ovoce. Připravíte z nich sladké cukroví nebo je můžete přidat do kaše či mysli.
Jáhly
Tato vysoce výživná, bezlepková potravina se získává odstraněním svrchní obalové vrstvy prosa setého, které platí za jednu z nejstarších asijských kulturních plodin vůbec. Tradiční staročeský stůl se bez jahel neobešel, hospodyňky z nich pekly tvarohovou-švestkový jahelník, chystaly sladkou medovou kaši s ořechy, či jáhly maštěné slaninou. Svatba, Vánoce i Velikonoce, to vše plynulo v jahelném rytmu, který však v průběhu staletí do pozadí vytěsnila rýže, brambory, těstoviny a další. Přitom, výše zmíněné, mnohdy nenabídne ani polovinu toho, co zdravím nabité jáhly.
Z minerálních látek zde najdeme hořčík, draslík, fosfor, křemík, měď, železo a zinek, z vitamínů pak B1 a B2. Někdo by se možná zalekl vyššího množství sacharidů, přítomná vláknina však snižuje výsledný glykemický index, jehož hodnota je v rozmezí 55 – 60.
Jáhly patří mezi lehce stravitelné potraviny, přirozeně bezlepkové, zásadité, tradiční čínská medicína je řadí mezi ty, jež zahřívají. Během vaření nevytvářejí sliz, můžeme je tedy podávat těm, jež trpí zahleněním dýchacích cest. Dále jimi posilujeme oči a oslabené ledviny. Díky vysokému množství minerálních látek je lze doporučit při celkovém tělesném vyčerpání, rekonvalescenci, při vysoké fyzické zátěži. Díky vyššímu obsahu železa lze doporučit také anemickým pacientům.
Kešu ořechy
Kešu ořechy jsou ve skutečnosti semena ve tvaru ledviny, které se drží v dolní části kešu jablka, ovoce kešu stromu, který je původem z pobřežních oblastí severovýchodní Brazílie.
Kešu ořechy mají pozitivní účinky na naše tělo napříč celým organismem. I přesto, že polovinu jejich složení tvoří tuky, pomáhají při hubnutí. Zároveň brání vzniku žlučových kamenů a vědecké studie potvrdily, že jsou účinným bojovníkem proti rakovině zažívacího traktu. Kešu oříšky ničí gram pozitivní bakterie, ochraňují srdce, působí proti tvorbě žlučníkových kamenů, snižují riziko přibývání na váze a zlepšují náladu. Jsou výborným zdrojem mědi a dobrým zdrojem fosforu, hořčíku, manganu a zinku.
Nejen, že kešu ořechy mají nižší obsah tuku než většina jiných ořechů, přibližně 82% z jejich tuku jsou nenasycené mastné kyseliny, plus asi 66% z těchto nenasycených mastných kyselin jsou mononenasycené tuky zdravé pro srdce, podobné těm, které jsou v olivovém oleji.
Zajímavost:
Asi jste si všimli, že kešu ořechy ve skořápce nejsou v obchodech k dostání. To je proto, že vnitřek skořápek obsahuje lepkavou pryskyřici, známou jako kešu balzám, která musí být pečlivě odstraněna před tím, než jsou oříšky vhodné ke spotřebě. Tato pryskyřice se používá v průmyslové výrobě laků a insekticidů. Dnes je mnoho předních komerčních výrobců kešu z Indie, Brazílie, Mosambiku, Tanzanie a Nigérie.
Mandle natural
Mezi potravinami rostlinného původu patří mandle k jedněm z nejbohatších na proteiny. Více než polovinu hmotnosti mandlí tvoří tuky. Skládají se především z mononenasycených (34 %) a polynenasycených (11 %) mastných kyselin, hlavně kyseliny linolové, která v nervové soustavě plní důležitou funkci.
Navzdory tomu, že mandle jsou bohaté na tuky, nezvyšují hladinu cholesterolu v krvi, ale naopak ji snižují. Je to dáno vyváženým poměrem mastných kyselin a vysokým obsahem vitaminu E, který má výrazný antioxidační účinek.
Mandle jsou bohaté na vitaminy B1, B6 a na vitamin E. Také jsou jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů vápníku a fosforu. Obsahují též významné množství hořčíku, draslíku a železa. Obsah vápníku v mandlích (266 mg/10g) je o hodně vyšší než v mléku.
Dále obsahují například zinek, měď a mangan a mnohé další důležité minerály.
Pravidelná konzumace mandlí posiluje nervy, dodává pevnost svalům a pomáhá překonávat stres, depresi a únavu. Sportovci a těžce pracující najdou v mandlích potravinu, která dodává tělu energii a vitalitu.
Pekanové ořechy
obsahují omega mastné kyseliny, bílkoviny, vlákninu, provitamin A, vitaminy skupiny B ( B1, B5, B9 ), draslík, fosfor, zinek, vápník a železo. Konzumací jedné hrsti pekanových ořechů denně do našeho těla dostaneme více než 19 vitamínů a minerálů.
Obal, ve kterém je produkt zabalen, je vyroben pouze z ekologických, netoxických materiálů (kukuřičný škrob, papír, rostlinná celulóza). Obal lze přidat do kompostu, kde se zcela rozloží.
obsahují velké množství vitamínů (A, B1, B2, B3, E a D) a minerálů (selen, draslík, vápník, selen, fosfor, železo).
100 gramů pokryje 194% doporučené denní dávky (DDD) mědi, 94% hořčíku, 53% manganu, 103% fosforu a 36% zinku a až 3485% selenu. Selen má antioxidační funkce, zabraňuje kornatění tepen, cirhóze jater, rakovině plic, prsu i jater.
Dále jsou bohaté na proteiny (asi 14 %). Spolu s palmou a kokosovým ořechem jsou para ořechy rostlinou nejbohatší na nasycené mastné kyseliny.
Látky v para ořeších přispívají pozitivními účinky pro naše tělo:
hořčík: prospěšný pro svaly (i srdce), nervovou soustavu a zastává i některé metabolické funkce
fosfor: je důležitý pro kosti a zuby
měď: pozitivně ovlivňuje činnost štítné žlázy a ochraňuje tkáně
vitamín E: prospívá zralé pleti
doporučené množství para ořechů podporuje růst vlasů a ovlivňuje kvalitu nehtů
draslík: potřebují všechny buňky, tkáně a orgány ke svému správnému fungování
bílkoviny složené z 18-ti aminokyselin jsou základem výživy každého člověka a obzvlášť důležité jsou pro sportovce
selen:může být nápomocný i při bolestech kloubů
Obal, ve kterém je produkt zabalen, je vyroben pouze z ekologických, netoxických materiálů (kukuřičný škrob, papír, rostlinná celulóza). Obal lze přidat do kompostu, kde se zcela rozloží.
Složení: Bílá čokoláda (cukr, kakaové máslo, sušené plnotučné mléko, sušená syrovátka, sójový lecitin, přírodní vanilkové aroma), maliny, glukózový sirup, jogurtový pudr, jogurtové aroma, leštící činidlo E414, E904, barvivo: E162
Obal, ve kterém je produkt zabalen, je vyroben pouze z ekologických, netoxických materiálů (kukuřičný škrob, papír, rostlinná celulóza). Obal lze přidat do kompostu, kde se zcela rozloží.
Datle sušené
Naše datle jsou čerstvé, vypeckované a příjemně nasládlé, nesířené, nedoslazované.
Datle jsou bohaté na draslík, vitamíny A, B, niacin, měď a železo. Pečují o svěžest a soustředěnost a startují energetickou přeměnu ve všech tělesných buňkách. Jsou kvalitním zdrojem rychlé energie, důležitých minerálů a některých vitamínů třeba při sportu.
Švestky jsou zdrojem celé řady látek, které jsou pro náš organismus velmi cenné. Obsahují víc než 78 % vody a díky obsahu draslíku a dalších látek mají močopudné účinky, pomáhají tělu zbavit se nadbytečné vody a soli a prospívají ledvinám. Často jsou účinné při otocích, jejichž příčinou je nedostatečná činnost ledvin. Mají projímavý účinek. Švestky jsou antioxidační bomba upravují krevní tlak,posilují nervy a zlepšují paměť.
Sušené švestky jsou zdrojem vitaminů skupiny B, někdy jsou dokonce přirovnávány k tabletě B-komplexu.
Sušení je tradiční způsob konzervování ovoce. Vysušené plody ovoce pak mají výrazně vyšší trvanlivost, což využijeme především v zimních měsících. Stejně jako čerstvé ovoce je i to sušené bohaté na vitamíny a minerály.
Živiny: vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín C, vitamín E, betakaroten, kyselina listová, jód, draslík, fosfor, vápník, zinek, selen, mangan, hořčík, železo, vláknina.
Vlašské ořechy už svým tvarem a povrchovou strukturou, který připomíná mozek, evokují zdravotní benefity pro zdraví mozku (brainfood), ale tím to nekončí. Podporují snížení hladiny špatného cholesterolu v těle, zlepšují metabolismus a působí proti vzniku diabetu. Mají také protizánětlivé účinky, podporují proces hubnutí a podporují drobnou náladu.
Jsou skvělým zdrojem vysoké koncentrace tuků, vitamínu B, zinku, mědi a manganu. Jejich pravidelná konzumace v menší porci vede ke snížení hladiny cholesterolu v krvi, snížení rizika infarktu, zvýšení potence a k zlepšení nálady. Díky vysoké hodnotě vitamínu E, jsou ořechy řazeny mezi top 10 antioxidačních potravin.
TIP: Upražte si ořechy! Vlašské ořechy získávají pražením zvláštní chuť. Předehřejeme troubu na 180 stupňů celsia a vlašské ořechy rozprostřeme v jedné vrstvě a pečeme 8-10 min. až jsou ořechy hnědé a krásně voní.
Zázvor
se silnými hřejivými účinky je zvláště vhodný při rýmách a nachlazeních nebo jako prostředek povzbuzující oběhový systém. Pomáhá zmírňovat nevolnost, takže se dá užívat při cestování nebo ranních nevolnostech. Je to také uklidňující lék na zažívání, který omezuje plynatost a poruchy trávení.
Živiny: Vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín C, draslík, hořčík, železo, vláknina, zinek, železo, sacharidy.
Blahodárné účinky zázvoru:
Pistácie
Řečík pistáciový (Pistacia vera), také zvaný pistácie pravá, je malý strom jehož původní oblast rozšíření je ve střední Asii a na Blízkém východě. Pistácie jsou oříšky s největším množstvím železa. Už přibližně 1700 roků př. Kristem se podle slov patriarchy Jákoba, který žil v Palestině, považovaly pistácie společně s medem a mandlemi za jeden z nejlepších plodů země.
Pistácie mají čtyřikrát méně kalorií než všechny ostatní oříšky a lze je konzumovat čerstvé, pražené a nebo jako součást různých potravin.
Pistáciové oříšky jsou velmi bohaté na draslík, hořčík fosfor a vápník. Vysokým obsahem železa se vyrovnají čočce, kterou někdy dokáží v tomto ohledu i předstihnout. Obsahují i cenné stopové prvky, jako např. měď (1,2 mg/100 g), která podle posledních výzkumů ulehčuje vstřebávání železa. Kombinací železo-měď svým protianemickým účinkem převyšuje všechny farmaceutické přípravky založené čistě na bázi železa, což se může ještě znásobit, když se pistáciové oříšky konzumují společně s ovocem a zeleninou bohatými na vitamín C, protože ten zvyšuje absorpci železa ve střevech. Těm, kteří mají problémy s anémií způsobenou nedostatkem železa, pomáhá pravidelná konzumace pistácií.
Himalájská sůl je těžena v jednom z nejstarších přírodních zdrojů na zemi, v Pákistánské provincii Punjab na úpatí Himálaje. Tato sůl pochází z období prvohor, je až 540 milionů let stará a jedinečně panensky čistá. Je tradičně ručně těžena, omývána a sušena na slunci. Na jídelní sůl se používá jen ta nejlepší kvalita, jen cca 10 % vytěžené soli. Obsahuje řadu minerálních látek a stopových prvků, je bez chemických příměsí, nepřidává se jód ani přípravky na zlepšování sypkosti. Díky opravdu velkému množství minerálů má typickou oranžovou až růžovou barvu.
Hodí se do mlýnků na koření a pro svojí slabě železitou příchuť je vhodný na steaky, grilovaná masa nebo na ozdobu pečiva.
Himalájská sůl je těžena v jednom z nejstarších přírodních zdrojů na zemi, v Pákistánské provincii Punjab na úpatí Himálaje. Tato sůl pochází z období prvohor, je až 540 milionů let stará a jedinečně panensky čistá. Je tradičně ručně těžena, omývána a sušena na slunci. Na jídelní sůl se používá jen ta nejlepší kvalita, jen cca 10 % vytěžené soli. Obsahuje řadu minerálních látek a stopových prvků, je bez chemických příměsí, nepřidává se jód ani přípravky na zlepšování sypkosti. Díky opravdu velkému množství minerálů má typickou oranžovou až růžovou barvu.
Hodí se do mlýnků na koření a pro svojí slabě železitou příchuť je vhodný na steaky, grilovaná masa nebo na ozdobu pečiva.
Cukr třtinový
Oslaďte si život zdravěji !
Má jemné hnědé krystalky a výbornou plnou chuť, která ovlivní chuť konečného pokrmu.
A už naše babičky říkávaly, že jedna rozinka se rovná jedné zdravé kapce krve, kterou do těla díky rozince dostaneme.
Hrozinky nás provázejí už od doby, kdy se začala pěstovat vinná réva a zpracovávala se na víno. Občas se stalo, že hrozny seschly natolik, že se z nich staly hrozinky. Staly se pochoutkou u starých Egypťanů, Řeků i Římanů. Jedly se na královských dvorech, kde obohacovaly stravu bohatých panovníků.
Druhy rozinek
Rozinka × hrozinka
Obě možnosti jsou pravopisně správně, přestože by se mohlo zdát, že je možné použít jen „hrozinka“ jako odvozeninu od slova „hrozen“.
České slovíčko pochází z německého výrazu rosine. Němečtí sousedi se inspirovali u francouzského slova raisin, které označuje hrozen.
Z bezlepkových ovesných vloček připravíte základ každé dobré snídaně – ať už máte rádi kaši, výživné koktejly nebo raději připravujete ovesné sušenky či koláče. Ti z Vás, kteří připravují domácí celozrnné pečivo, mají jistě s ovesnými vločkami své zkušenosti, při tomto pečení jsou vločky nezastupitelné. Pokud se Vám podaří základ, pak už jen přemýšlejte nad ochucením a zdobením pokrmu – do kaší můžete využít vše od ovoce čerstvého či sušeného, přes semena velká i malá, loupaná i neloupaná, po dochucení agávovým nebo javorovým sirupem, či medem.
POUŽITÍ OVESNÝCH VLOČEK
Přelijte vroucí vodou a nechte odstát cca 1 minutu. Cca 1 porce: 50 g vloček na 150 ml tekutiny.
TIP: pokud ovesné vločky zkombinujete například s ořechy nebo tvarohem, docílíte tím snížením glykemického indexu pokrmu, což je pro zejména pro diabetiky dobrou zprávou.
Lískové oříšky
mají vysoký obsah tuků (50-60%), jediná hrst oříšků nám často dodá více prospěšných látek, než porce běžného jídla. Najdeme v nich především vitaminy skupiny B,(B1, B6, B9) karoteny, v tuku rozpustný vitamin E, je v nich zastoupen dokonce i vitamin C. Za povšimnutí stojí i dlouhý seznam nepostradatelných stopových prvků, v lískových oříšcích najdeme draslík, vápník, fosfor, hořčík, železo, měď, bor, mangan, zinek, chrom, selen a další.
podporují pamět a mozkovou činnost ( brainfood )
zvyšují odolnosti vůči stresu
dobré pro posílení nervů
balzám při psychickém i fyzickém vyčerpání
pomáhají v prevenci a léčbě osteoporózy
posilují oběhový systém a srdce
vhodné pro diabetiky
vhodné pro těhotné ženy, sportovce a studenty
posilují imunitu
zpomalují mentální chřadnutí
prevence a podpora léčby neuróz
dodávají energii
Chia semínka
Vzhledem k tomu, že jsou poměrně bohatým zdrojem vápníku, tak v první řadě podporují především zdraví našich kostí. Díky proteinům a dalším výživným látkám pomáhají s budováním svalové hmoty, ale i se zdravím samotných svalů. Nesmíme zapomínat ani na antioxidanty, díky nimž přispívají chia semínka ke zpomalení stárnutí a poradí si i s volnými radikály, které jsou schopné eliminovat cca ze 70 %. Obsah vlákniny má pozitivní vliv na trávicí trakt. Dokonce se o chia semínkách hovoří i v souvislosti s cukrovkou a jejich schopností stabilizovat hladinu krevního cukru, fungují však pouze jako podpůrný prostředek při lékové léčbě, nikoliv jako náhrada za léčbu cukrovky.
Jaké jsou další účinky chia semínek?
TIP: Ovocný koláč s Chia semínky
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 a 1/2 hrnku mixu z ovesných vloček, chia a mletých lněných semínek
3/4 hrnku třtinového cukru
1 měkký tvaroh
1 zakysaná smetana (nebo 250 ml kefíru)
1 vejce
½ lžičky jedlé sody
1 hrnek oleje
+ ovoce ( čerstvé, sušené, lyofilizované …)
+ olej do keramické formy (forma nevyžaduje mouku na vysypání)
Tvaroh, zakysanou smetanu a vejce promícháme. Přidáme olej a nakonec pramínkem přisypeme mouku se sodou. Přidáme špetku kurkumy, mix z vloček a semínek. Zamícháme. Těsto nalijeme do keramické koláčové formy, kterou jsme vytřeli olejem, uhladíme a poklademe ovocem. Pečeme v rozehřáté troubě na 160 stupňů cca 35-40 minut. Zkoušíme špejlí.
Kustovnice GOJI
Léčivé účinky kustovnice čínské jsou přímo zázračné. V tradiční čínské medicíně je kustovnice čínská považovaná za nenahraditelný doplněk stravy. Jedná se o silný antioxidant, který zabraňuje předčasnému stárnutí a podporuje celou škálu zdravých procesů v organismu.
Má velmi široké možnosti použití - jíst se dají přímo, namočené, rozmixované v super-zdravé smoothie, přidávají se do muffinů, koláčků, nákypů a dělá se z nich čaj.
Odborníci tvrdí, že pro dosažení většiny z těchto blahodárných účinků stačí konzumovat asi 30 gramů sušené kustovnice čínské denně.
Dýňové semínko
Dýňová semínka jsou evergreenem zdravé výživy a přispívají k normální funkci močových cest. Dýňová semínka se obzvlášť doporučují jíst před spaním, nejen že Vás zasytí a dodají tělu minerály, zdravé tuky a další prospěšné látky. Dýňová semínka navíc obsahují aminokyselinu Tryptophan, která podporuje zdravý spánek a 50g semínek se doporučuje před spaním.
Skvěle se hodí do salátku nebo lehce opražená na pánvi na sychravé podzimní večery.Pokud byste chtěli zvýšit jeho výživnou hodnotu, je dobré ho namočit na několik hodin do vody (deální doba je 8 hodin). Díky namočení budou semínka lépe stravitelná, chutnější a získáte z nich pro své tělo více živin.
TIP: Dýňové pesto.
Potřebujete 2 šálky dýňových semen, 4 lžíce extra panenského olivového oleje, 1/4 lžičky jemné mořské soli, 1/4 šálku vody, 2 lžíce čerstvé citronové šťávy (podle chuti), 3 stroužky česneku, 1 hrnek nahrubo nasekaného koriandru (libovolné), sůl a pepř.
Vydlabaná semínka pečte v troubě, dokud se nenafouknou, a nechte je vychladnout. Následně vhoďte do mixéru, přidejte zbytek ingrediencí a mixováním vytvořte hrubší pastu. Tu ještě podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Použití? Na cokoli. Do těstovin, jako dip či doplněk k masu
Brusinky sušené slazené jablečným sirupem
Drobné červené plody báječně zpestří sladká i slaná jídla.
Brusinky se přidávají do čajů i dezertů. A o jejich blahodárném účinku na lidský organismus věděli podle už domorodí Američané.
TIP: Kroupový pilaf s brusinkami
1 V kastrolu nebo hlubší pánvi rozehřejte lžíci oleje, vsypte mrkev, celer a půlku cibule; opékejte na středním plameni 5 minut dozlatova. Vmíchejte propláchnuté kroupy, osmahněte a zalijte vývarem. Přiklopte a vařte na mírném ohni 20–30 minut doměkka a dokud se vývar nevstřebá. Zeleninu pak vyjměte a vyhoďte.
2 Ve velké pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a opékejte na něm asi 5 minut zbylou, najemno pokrájenou cibuli. Přidejte kapustu a opékejte dalších 5 minut. Snižte plamen a vmíchejte česnek a chilli. Po 2 minutách přidejte uvařené kroupy a brusinky. Společně prohřejte a nakonec vmíchejte opražené piniové oříšky. Dochuťte solí a pepřem a podávejte.
Ananas PREMIUM
Ananas je po uzrání a sklizení sušený při teplotě do 42 °C.Zachovává si tedy všechny původní živiny a prospěšné látky, které jsou v ananasu obsaženy.
Ananas obsahuje látku zvanou bromelain, která napomáhá rozkládat bílkoviny a tím podporuje trávení, zároveň je známá i pro své protizánětlivé účinky.Dále v ananasu najdeme draslík, vápník, vitaminy A, C a B1, mangan a železo.
TIP: Vepřová panenka se sušeným ovocem
Důkladně propláchněte vodou 300 g sušeného ovoce (švestky, meruňky, brusinky, rozinky, jablka). Dejte ho do misky, zalijte šťávou z citronu a 2 pomerančů, 5 lžícemi koňaku a 5 lžícemi medu a nechte rozležet nejlépe několik hodin.
Propíchněte ostrým dlouhým nožem po délce cca 700 g vepřové panenky (1 velká nebo 2 malé) a prořízněte tak jakýsi tunýlek. Panenky osolte, opepřete zvenku i uvnitř, naplňte je polovinou ovoce. Konce zajistěte jehlami a panenky ze všech stran opečte na pánvi potřené olejem.
Přendejte je do máslem vytřeného pekáčku, přidejte zbylé ovoce i s nálevem a zvolna pečte cca 30 minut.
Bohatý sveží zelený čaj s nasládlou chutí. Zpracováván ortodoxní metodou. List pochází z vysoko položených zahrad Nandi Hills v Keni. Sklizeň v květnu 2019.
Zpracování: Na litr vody použíjte 12g listů. Čaji nejvíce svědčí teplota okolo 90°C, kdy se z něj uvloní nejvíce chutí, za kratší doby louvání 2-3 minuty. Možno připravit více nálevů dle chuti.
Ortoxodní metoda výroba čaje se řadí mezi základní typ výroby kvalitního černého čaje. Od ní jsou pak odvozeny všechny ostatní typy výroby čaje. Skladá se z těchto etap:
Sklizeň se v případě ortodoxní metody provádí brzy ráno a všechny lístky jsou sbírány ručně. U kvalitních čajů se sbírají pouze 2 horní lísty a pupen čaje, jelikož jsou považovány za nejkvalitnější. Také díky ručnímu sběru je zaručena nejvyšší kvalita. V mnoha zemích hraje důležitou roli doba sklizně, v případě Srí Lanky tomu tak ale není, a to kvůli postavení ostravo a jeho klimatickým podmínkám, které zaručují že má vždy ideální podmínky pro sběr velmi kvalitníého čaje. Také není zapotřebí na Srí lance rozličovat pořadí sběru a to, protože je schopna produkovat kvalitní čaj po celý rok. Sklizeň většinou provádí ženy, protože jsou schopny se na plantážích pohybovat rychleji. Okolo 20 kg čaje za den nasbírají ty nejzručnější sběračky.
Zavadnutí se provádí poté co jsou sesbírané čaje dovezeny do závodů na zpracování čaje. Čajové lístky začínají zavadat a odpařuje se z nich okolo 50% vody a díky tomu listy měknou a stávají se křehčími. Kromě různých chemických změn začíná docházet také k oxidaci tříslovin, díky čemuž se tvoří ono charakteristické čajové aroma.
Místo: Keňa, Nandi Hills
Období sběru: květen 2019
Typ čaje: zelený
Zpracování: ortodoxní metoda
Příprava: Na jeden litr vody použijte 12g čaje.
výjimečný přírodní rostlinný zdroj vápníku
TIP I: Makový trhanec
INGREDIENCE NA 2 PORCE:
60g pohankové mouky
20g mletého máku
1 vejce
150ml mandlového mléka
citrónová kůra
V misce si smícháme mouku a mák. Přidáme vejce, mléko a citrónovou kůru. Pořádně promícháme. Na rozpálené teflonové pánvi si uděláme 2 tlusté palačinky, které už při obracení můžeme roztrhat. Pokud se nám povedou, roztrháme na talíři. Vzniknou nám 2 porce. Podáváme s tvarohem a čerstvým ovocem.
-------------
TIP II. Makové mléko
Mák, cca 100 g necháme louhovat přibližně 4 -8 hodiny ve 1000 ml vody, občas promícháme a následně rozmixujeme do jemné konzistence a následně přecedíme (nápoj má mléčnou barvu). Můžeme dochutit medem nebo rozmixovat s banánem. Pijeme hned čerstvě připravené makové mléko a pokud možno déle je neskladujeme. Makové mléko je zásadotvorné a působí proti překyselení organismu. Může též sloužit jako náhrada kravského mléka.
Nyní již klasický čaj od Avta. Tento ručně sbíraný a strojově rolovaný čaj je typický drobnějším listem a výraznou plnou hutnou chutí. V závislosti na jeho přípravě přechází jeho hutnost v těle až do tónů marcipánu a hořké čokolády. Přestože v kvalitě listu jde o objektivně nižší sortu než u většiny našich ostatních čajů, je stále jedním z našich nejoblíbenějších a zároveň dostupnějších pro každodenní pití.
Místo: Gruzie, Kvenobani, Chokatauri
Období sběru: květen 2019
Typ čaje: červený
Zpracování: sběr ruční, zpracování rolerem
Lyofilizované jahody
Lyofilizované jahody patří mezi neoblíbenější ovoce, sušené mrazem. Sladká a jemná chuť se hodí do spousty pokrmů.
Ovoce sušené mrazem lze použít všude. Pokud se rozhodneme z tohoto ovoce upéct např. koláč, postačí jen namočit dané ovoce do vody, či alkoholu (rumu, griotky) a následně jej přidat do receptu. Další využití naleznete přidáním tohoto ovoce do čaje, nebo horkých nápojů. A v neposlední řadě můžete ovoce rozemlít na prášek a použít jej jako příchuť do koktejlů, jogurtů, ale i na pleťové masky.
Lyofilizované ovoce si zachovává kolem 90 % původních charakteristik (tvar, barvu, aroma a hlavně nejvyšší možný podíl vitamínů a všech minerálů). Vysoký obsah vlákniny.
Na 100g lyofilizovaného ovoce připadá cca 1 kg ovoce čerstvého.
Mrazem sušené maliny jsou potěšením pro naše zdraví i jazýček. Vitamín C a vláknina v nich obsažená pomůže imunitě.
Maliny jsou úžasné nejen tím, že skvěle chutnají, kdo by je neměl rád, ale zároveň jsou i velmi zdravé. Obsahují plno vitamínu C, nejednu skupinu vitamínu B a také důležité minerální látky jako jsou fosfor a železo. Když už se bavíme o minerálech, v malinách překvapivě nalezneme i zdroj vápníku a zinku. Zinek se nachází obzvláště v semínkách a jelikož jsou naše maliny lyofilizované vcelku, tak o tento cenný minerální zdroj rozhodně nepřijdete. V neposlední řadě nesmíme zapomenut na obsah silného antioxidantu, kyseliny ellagové, kterým maliny oplývají.
Hodí se na pečení, do jogurtů, kaší, smoothie i proteinů.
Lyofilizace je proces sušení ovoce mrazem. Ovoce je nejdříve prudce zmraženo a následně sušeno při nižším tlaku, kde se voda z ovoce mění v páru a ovoce si tak zachovává svou přirozenou strukturu, barvu, vůni a především nutriční hodnotu včetně všech vitamínů a minerálů obsažených v čerstvém ovoci. Prostě vše, co je v čerstvém ovoci najdete i v lyofilizovaném.
Tip: Rozdrťte maliny na prášek a ozdobte jím domácí poháry.
Fíky sušené
Sušené fíky se od čerstvých liší pouze nižším obsahem vody, ale veškeré tělu prospěšné látky si zachovávají i po usušení. Věděli jste, že pro opilování má strom fíkovník vlastní vosičky? Říká se jim vosičky fíkovnice, které se přímo v plodech rozmnožují. Pokud jste se setkali s bílým povlakem na povrchu sušených fíků, nebojte se, jde o krystaly glukózy, nikoliv o plíseň. Fíky jsou ideální pochoutkou při snaze snížit váhu, ale nejen to:
- důležitý pro pevnost kostí
- pro zdravé klouby
- doporučovaný při osteoporóze
- růst organismu
- správnou funkci metabolismu
- krvetvorbu
- kvalitu kůže
TIP:
V ½ l mléka povařte cca 6 fíků, přidejte 2 lžíce medu – získáte výborný prostředek pro léčbu kašle, který usnadňuje vykašlávání
Rožmitálová 2511/15, 678 01 Blansko, Jihomoravký Kraj, Česká republika, IČO: 49471961
Copyright © 2019 - 2023 Julie's. Všechna práva vyhrazena.
Realizace: JuM - Design.