Email: info@julies-bezobalu.cz
Telefon: +420 773 486 652
. . . i této zvláštní době máme OTEVŘENO pro vás !
V bezobalovém obchůdku je sortimentem směs všech možných suchých potravin. Prodáváme různé druhy luštěnin, koření, oříšků a ovoce sušeného klasicky i mrazem. Najdete u nás také těstoviny a čaje. Dodavatele máme jak české, tak zahraniční. Třeba ty čaje jsou ze sdílených zahrad v Keni a Gruzii a myslím, že jinde v okolí je opravdu nekoupíte. Reagujeme i na poptávku zákazníků. Sortiment průběžně doplňujeme a obměňujeme. A letos nově: sušená cibule a mrkev !
Zájem o náš obchod mírně vzrůstá. Není to nijak dramatické a ještě před sebou máme dlouhou cestu.
Vypadají jako ořechy, chutnají jako ořechy, ale ořechy to nejsou, jasný pane.
Tygří ořechy, ve skutečnosti podzemní hlízky šáchoru jedlého, jsou chutnou alternativou klasických oříšků, vhodnou i pro alergiky. Šáchor je prastarou kulturní plodinou, využívanou již v období starověkého Egypta. Její hlízy jsou totiž bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny a minerálů, jako jsou vápník, hořčík, železo, měď, zinek, mangan a fosfor. Tygří ořechy chutnají trochu jako kokos a mandle, jsou ale mnohem sladší, hodí se tedy i pro pečení.
Často se rovněž na noc namáčejí, abychom si druhý den užili jejich křupavou chuť. Po namočení je lze také rozmixovat a připravit z nich rostlinný nápoj, podobně jako z ořechů nebo ovesných vloček. Tygří ořechy je také možné vařit, péct nebo pražit.
Makadamové ořechy jsou králi ořechů, mají máslovou texturu a lahodnou krémovou chuť.
Pěstují se a sklízejí v tropickém podnebí Indonésie, Austrálie, Keni, Novéhoho Zélandu, Brazílie a jižní Afriky. Existuje asi 7 různých druhů těchto ořechů, ale pouze dva druhy z nich jsou jedlé. Těmi jsou Macadamia integrifolia nebo Macadamia tetraphylla. Ořechy mají velmi tvrdou skořápku, která je obalena zelenou slupkou. Uvnitř má ořech krémově bílé jádro, které je až ze 75% tvořené tuky a z 8% cukry. Vzhledově se podobá trochu větším lískovým ořechům.
Ořechy jsou doslova nabité mikroživinami a díky tomu hrají důležitou roli v našem stravování. Obsahují širokou škálu látek včetně sacharidů, vitamínu A, železa, bílkovin, riboflavinu, niacinu, thiaminu a folátu. Ořechy mají antimikrobiální, antioxidační, protizánětlivé vlastnosti a obsahují antioxidanty, jako jsou polyfenoly, aminokyseliny, flavony a selen. Sacharidy, které obsahují je sacharóza, fruktóza, glukóza, maltóza a některé sacharidy na bázi škrobu.
Kromě tohoto jsou makadamové ořechy dobrým zdrojem fytonutrientů nebo fytochemikálií, jako jsou tokoferoly a tokotrienoly (deriváty vitamínu E). Jedná se o biologicky aktivní složky v těle, které pomáhají odstraňovat volné radikály, které poškozují zdravé buňky. Jejich antioxidační vlastnosti proto slouží k růstu nových tkání a zpomalují proces stárnutí.
Makadamové ořechy jsou jedním z nejbohatších zdrojů kyseliny palmitolejové v přírodě, u nichž bylo prokázáno, že poskytuje neuronům složky nezbytné pro jejich správnou funkci.
V čaji Kombe je obsažen korejský šestiletý červený kořen ženšenu pravého.
Existuje více druhů ženšenu, například americký, pětilistý, japonský nebo sibiřský. Žádný z nich ovšem nelze nazývat v užším slova smyslu ženšenem. A žádný z nich nemá prokázané stejné účinky jako ženšen pravý, vypěstovaný v Koreji. Obecně je znám pod zkráceným názvem korejský ženšen.
Ženšen pravý korejský je nejstarší, nejznámější a nejúčinnější doposud známý adaptogen na světě. Pro účinnost ženšenu pravého korejského je důležité stáří kořenů. Nejúčinnější je v době zralosti šesti let.
V Koreji je vyhlášená oblast Punggi v provincii Gyeongbuk. Ženšen z této oblasti je nejkvalitnější a nejdražší. Právě odtud Kombe pochází.
Navíc červený kořen ženšenu pravého korejského je účinnější než bílý a čerstvý a jakýkoliv jiný ženšen.
ÚČINKY KOMBE
Účinek čaje Kombe je dlouhodobý, ale nastupuje pozvolna. Kombe probouzí život. Kombe brzdí odumírání buněk, zpomaluje jejich stárnutí a napomáhá v těchto případech:
• Dodává energii pro tělo i mysl, zvyšuje vitalitu. Zlepšuje svalovou činnost. Chrání před důsledky stresu.
• Snižuje psychickou únavu a zlepšuje schopnost řešit problémy.
• Přispívá k přirozené obraně těla a zlepšuje funkci imunitního systému. Pomáhá předcházet infekčním onemocněním, tlumí chronické záněty, má antioxidační účinky.
• Upravuje poruchy spánku a paměti.
• Zlepšuje kognitivní funkce (paměť, koncentrace, pozornost, rychlost myšlení, vyjadřování i vnímání, prostorová orientace).
• Zvyšuje libido a napomáhá zlepšení erekce.
• Pomáhá dosáhnout normální hladiny krevního cukru.
• Zlepšuje prokrvení tkání a celkový krevní oběh.
• Z klinických studií vyplývá, že ženšen, obsažený v čaji Kombe, až o 51 procent rychleji odbourává alkohol v krvi a významně tak ulevuje stavům kocoviny.
• Zpomaluje projevy stárnutí kůže a zabraňuje vzniku vrásek.
V čaji Kombe je obsažen korejský šestiletý červený kořen ženšenu pravého.
Existuje více druhů ženšenu, například americký, pětilistý, japonský nebo sibiřský. Žádný z nich ovšem nelze nazývat v užším slova smyslu ženšenem. A žádný z nich nemá prokázané stejné účinky jako ženšen pravý, vypěstovaný v Koreji. Obecně je znám pod zkráceným názvem korejský ženšen.
Ženšen pravý korejský je nejstarší, nejznámější a nejúčinnější doposud známý adaptogen na světě. Pro účinnost ženšenu pravého korejského je důležité stáří kořenů. Nejúčinnější je v době zralosti šesti let.
V Koreji je vyhlášená oblast Punggi v provincii Gyeongbuk. Ženšen z této oblasti je nejkvalitnější a nejdražší. Právě odtud Kombe pochází.
Navíc červený kořen ženšenu pravého korejského je účinnější než bílý a čerstvý a jakýkoliv jiný ženšen.
ÚČINKY KOMBE
Účinek čaje Kombe je dlouhodobý, ale nastupuje pozvolna. Kombe probouzí život. Kombe brzdí odumírání buněk, zpomaluje jejich stárnutí a napomáhá v těchto případech:
• Dodává energii pro tělo i mysl, zvyšuje vitalitu. Zlepšuje svalovou činnost. Chrání před důsledky stresu.
• Snižuje psychickou únavu a zlepšuje schopnost řešit problémy.
• Přispívá k přirozené obraně těla a zlepšuje funkci imunitního systému. Pomáhá předcházet infekčním onemocněním, tlumí chronické záněty, má antioxidační účinky.
• Upravuje poruchy spánku a paměti.
• Zlepšuje kognitivní funkce (paměť, koncentrace, pozornost, rychlost myšlení, vyjadřování i vnímání, prostorová orientace).
• Zvyšuje libido a napomáhá zlepšení erekce.
• Pomáhá dosáhnout normální hladiny krevního cukru.
• Zlepšuje prokrvení tkání a celkový krevní oběh.
• Z klinických studií vyplývá, že ženšen, obsažený v čaji Kombe, až o 51 procent rychleji odbourává alkohol v krvi a významně tak ulevuje stavům kocoviny.
• Zpomaluje projevy stárnutí kůže a zabraňuje vzniku vrásek.
V čaji Kombe je obsažen korejský šestiletý červený kořen ženšenu pravého.
Existuje více druhů ženšenu, například americký, pětilistý, japonský nebo sibiřský. Žádný z nich ovšem nelze nazývat v užším slova smyslu ženšenem. A žádný z nich nemá prokázané stejné účinky jako ženšen pravý, vypěstovaný v Koreji. Obecně je znám pod zkráceným názvem korejský ženšen.
Ženšen pravý korejský je nejstarší, nejznámější a nejúčinnější doposud známý adaptogen na světě. Pro účinnost ženšenu pravého korejského je důležité stáří kořenů. Nejúčinnější je v době zralosti šesti let.
V Koreji je vyhlášená oblast Punggi v provincii Gyeongbuk. Ženšen z této oblasti je nejkvalitnější a nejdražší. Právě odtud Kombe pochází.
Navíc červený kořen ženšenu pravého korejského je účinnější než bílý a čerstvý a jakýkoliv jiný ženšen.
Účinek čaje Kombe je dlouhodobý, ale nastupuje pozvolna. Kombe probouzí život. Kombe brzdí odumírání buněk, zpomaluje jejich stárnutí a napomáhá v těchto případech:
• Dodává energii pro tělo i mysl, zvyšuje vitalitu. Zlepšuje svalovou činnost. Chrání před důsledky stresu.
• Snižuje psychickou únavu a zlepšuje schopnost řešit problémy.
• Přispívá k přirozené obraně těla a zlepšuje funkci imunitního systému. Pomáhá předcházet infekčním onemocněním, tlumí chronické záněty, má antioxidační účinky.
• Upravuje poruchy spánku a paměti.
• Zlepšuje kognitivní funkce (paměť, koncentrace, pozornost, rychlost myšlení, vyjadřování i vnímání, prostorová orientace).
• Zvyšuje libido a napomáhá zlepšení erekce.
• Pomáhá dosáhnout normální hladiny krevního cukru.
• Zlepšuje prokrvení tkání a celkový krevní oběh.
• Z klinických studií vyplývá, že ženšen, obsažený v čaji Kombe, až o 51 procent rychleji odbourává alkohol v krvi a významně tak ulevuje stavům kocoviny.
• Zpomaluje projevy stárnutí kůže a zabraňuje vzniku vrásek.
Víte, kdy pít KOMBE, a kdy je nejlepší sáhnout po KOMBE Royal? A co to je vlastně Fermentáda? Odpověď najdete nejen v aktuálním Pure District Journalu, ale i v tomto článku. A nezapomeňte, že všechny varianty KOMBE si můžete zakoupit v našem obchodě PURE DISTRICT na pražských Vinohradech.
Čeká mě mimořádný stres (např. zkouška), potřebuji se koncentrovat. KOMBE zlepšuje paměž, koncentraci a rychlost myšlení.
Náš tip: 2 sáčky KOMBE denně užívat 8 dnů před akcí
Nechci být unavený/á a psychicky vyčerpaný/á. Chci se cítit vyrovnaně. KOMBE je každodenní rituál. Dejte si KOMBE i místo kávy.
Náš tip: 1-2 sáčky KOMBE denně dlouhodobě
Nechci se odhalit infekcím. KOMBE pomáhá před nachlazením, akutními respiračními onemocněními včetně onemocnění horních cest dýchacích, také u osob starších 60 let. KOMBE je bodyguard imunity.
Náš tip:1-3 sáčky KOMBE denně dlouhodobě
Jsem pod tlakem, mám hodně věcí na práci. Nestíhám. Chci předejít následkům stresu. Potřebuji být v klidu.
Náš tip: 1-2 sáčky KOMBE denně dlouhodobě
Čeká mě očkování proti chřipce. KOMBE zvyšuje účinnost vakcinace.
Náš tip: Začněte užívat 1 sáček KOMBE denně měsíc před očkováním, dále pokračujte 2 měsíce po
Jsem pod neustálým psychickým a fyzickým stresem. KOMBE Royal je vhodné i pro pomoc s únavovým syndromem. V důsledku stresu je tělo oslabené a může se snáze odhalit infekci a onemocnět.
Náš tip: 1 sáček KOMBE Royal denně po dobu 3 měsíců
Procházím obdobím menopauzy.
Náš tip: 1 sáček KOMBE Royal denně po dobu 3 měsíců
Necítím se dobře, začínám mít pocit, že tělo napadla infekce. Mám rýmu, kašel, horečku a další příznaky nachlazení.
Náš tip: Denně 1 sáček KOMBE Royal po dobu min. 7 dnů.
Chci zlepšit kvalitu, intenzitu i frekvenci sexu. Ženšen pravý příznivě ovlivňuje sexuální dysfunkce u mužů. Zlepšuje libido a zintenzivňuje prožitek pohlavního styku.
Náš tip: 1 sáček KOMBE Royal po dobu 3 měsíců
Fermentáda KOMBE obsahuje dva sáčky KOMBE. Dodává energii pro tělo i mysl. Perfektně funguje na detox, kocovinu a libido. Můžete ji pít každý den.
P.S. Nejlépe chutná vychlazená.
Bylinná směs přispívá ke kontrole tělesné hmotnosti a pročištění těla, podporuje hubnutí, normální trávení, udržuje normální hladinu cholesterolu/lipidů v krvi.
Čekanka a ibišek podporují hubnutí a přispívají ke kontrole tělesné hmotnosti; rozmarýn udržuje normální hladinu cholesterolu v krvi - hladinu lipidů; kopřiva, ibišek a rozmarýn osvěžují tělo, podporují vylučování - pročištění těla; máta, rozmarýn, meduňka, čekanka, ibišek a kopřiva podporují normální trávení
Složení: kopřiva nať, čekanka nať, meduňka nať, máta peprná nať, ibišek květ, citronová tráva, rozmarýn list
Příprava: 1-2 čajové lžičky zalijte 250 ml vroucí vody a nechte přikryté 10-15 min odstát, poté přeceďte. Nálev připravujte vždy čerstvý.
Skladování: Uchovávejte v suchu.
Bylinná směs podporuje pozitivní náladu, má příznivý vliv na kognitivní a duševní zdraví, přispívá k duševní pohodě – relaxaci.
Meduňka podporuje pozitivní náladu, má příznivý vliv na kognitivní a duševní zdraví, emoční komfort – stres; dobromysl ovlivňuje duševní výkon; vřes podporuje pozitivní náladu, má příznivý vliv na duševní stav a výkonnost, pomáhá relaxovat; růže podporuje duševní rovnováhu – klid; máta a meduňka přispívají k duševní pohodě - relaxaci
Složení: dobromysl nať, máta peprná nať, meduňka nať, vřes nať, růže okvětní lístky, maliník list
Příprava: 1-2 čajové lžičky zalijte 250 ml vroucí vody a nechte přikryté 10-15 min odstát, poté přeceďte. Nálev připravujte vždy čerstvý.
Skladování: Uchovávejte v suchu.
Bylinná směs podporuje přirozenou obranyschopnost – imunitní systém - odolnost, působí jako antioxidant, pozitivně ovlivňuje celkový stav organismu.
Rakytník, šípek, tymián, jitrocel a máta podporují přirozenou obranyschopnost – imunitní systém - odolnost, působí jako antioxidant; vřes a kopřiva zvyšují imunitu; rakytník, šípek a kopřiva pozitivně ovlivňují celkový stav organismu; šípek tonizuje tělo a mysl; kopřiva osvěžuje tělo; chmel udržuje normální hladinu cholesterolu v krvi, působí jako antioxidant
Složení: kopřiva nať, máta peprná nať, šípek, vřes nať, rakytník plod, chmel šištice, tymián nať, jitrocel list
Příprava: 1-2 čajové lžičky zalijte 250 ml vroucí vody a nechte přikryté 10-15 min odstát, poté přeceďte. Nálev připravujte vždy čerstvý.
Skladování: Uchovávejte v suchu.
Bylinná směs příznivě ovlivňuje činnost dýchacích cest a hltanu, zklidňuje a pomáhá usínat, podporuje imunitu/odolnost.
Divizna, lípa, bez, šípek, mateřídouška, anýz a ostružiník podporují normální funkci dýchacího systému; divizna příznivě ovlivňuje činnost hltanu a dýchacích cest, udržuje normální stav slizničních buněk; lípa zklidňuje a pomáhá usínat; šípek, divizna a lípa podporují obranyschopnost, imunitní systém/odolnost; šípek zlepšuje celkový stav organismu
Složení: šípek, mateřídouška nať, ostružiník list, lípa květ, bez černý květ, anýz plod, divizna květ
Příprava: 1-2 čajové lžičky zalijte 250 ml vroucí vody a nechte přikryté 10-15 min odstát, poté přeceďte. Nálev připravujte vždy čerstvý. Vhodné pro děti od 6 měsíců.
Skladování: Uchovávejte v suchu.
Ideální dochucovadlo.
TIP: Často se používá v indické kuchyni jako přísada do zeleninových i ovocných salátů, pokrmů z luštěnin a obilnin. Je vhodná do pokrmů, které obsahující vejce.
Proč černá himalájská sůl? Má vysoký obsah síry a dalších minerálních látek. Neobsahuje tolik sodíku, jako klasická sůl, proto je vhodná pro ty, kteří mají vysoký krevní tlak.
Sezamové semínko lze pokládat za jedno z nejzdravějších semínek vůbec. V tomto maličkém semínku se ukrývá velká léčivá síla.
Sezamové semínko obsahuje:
Sezam obsahuje: 20% bílkovin, 50% rostlinných olejů, 16%sacharidů a 9% vlákniny. Z vitaminů jsou to tiamín (B1) – 1 mg, riboflavín (B2) – 0,25mg, niacín (B3) – 5mg, karoteny. Minerální složení ukazuje na sezam jako skvělou multiminerální potravinu (složení na 100g) : vápník – 500 až 1500 mg, hořčík – 350 mg, železo – 10 mg, zinek – 10 mg, draslík – 410 mg, fosfor – 890 mg.
Vlastnosti sezamového semínka:
Lupínky využijete nejen při přípravě fit moučníků, pečení dortů a cukroví. Můžete je přidat také k rybám, do omáček, ovocných i zeleninových salátů. Výborné jsou lehce opražené.
Další z řady dobrot bez přidané chemie a cukru, čistě přírodní produkt, který si zachovává většinu zdraví prospěšných živin, i chuť.
Sušená papája plátky 100g - je vhodná při redukční dietě, protože svou maximální chutnosti vyvolává pocit sytosti. Podporuje činnost žaludku a střev, působí podobně jako lněná semena.
Podzemnice obsahuje více živin než kterákoliv potravina živočišného původu včetně masa. V rostlinné říši se jim vyrovnají snad jen vlašské ořechy a mandle. Podzemnice svým obsahem sacharidů, tuků, proteinů, vitaminu B1, C, E a niacinu, jakož i vápníku, hořčíku a draslíku, výrazně předčí maso a vejce. A navíc neobsahují cholesterol ani škodlivé množství nasycených mastných kyselin. Podzemnice patří mezi potraviny, v nichž se nacházejí všechny základní živiny v nadprůměrném množství.
Podzemnice jsou jedinečným zdrojem stopových prvků, například zinku, mědi a manganu, kterých mají dokonce více než ryby či maso.
Podzemnice obsahují nejvíce proteinů mezi všemi olejnatými ořechy a jsou jednou z potravin s nejvyšší koncentrací výživných látek rostlinného původu.
Podzemnice obsahují i vitaminy skupiny B (B1, B2 a B6) a malý podíl vitaminu A a C. Za zmínku stojí i obsah vitaminu E (asi 9 mg/100 g)
.Podzemnici si vždy před konzumací opražte, ať už na sucho, nebo s přidáním oleje. Náš tip: Přidejte při pražení, místo soli, sójovou omáčku. Délka pražení je individuální, v průběhu několikrát ochutnejte a najděte si ten nejlepší čas pro vás. Pozor – nepražit při teplotách nad 180 stupňů – dochází k vysušování.
Konopná semínka jsou považována za nejzdravější a nejvýživnější zrna, která můžeme konzumovat.
Z hlediska obsažených látek konopné semínko obsahuje nenasycené esenciální mastné kyseliny, tedy kyselinu gama linolenovou a kyselinu olejovou. Poměr mezi oběma nenasycenými mastnými kyselinami omega-3 alfa linolenová a omega-6 linolová kyselina je v semínku 1:3, což je poměr blízký poměru v našem organismu. Tyto dvě kyseliny jsou důležité pro správný vývoj a fungování mozku, reprodukční systémy a metabolismus.
Konopné semínko obsahuje také vzácnou omega-6 gama-linolovou kyselinu, která rovněž, stejně jako ostatní zmíněné esenciální mastné kyseliny, působí pozitivně na pokožku. Všechny tyto mastné kyseliny jsou významné pro řadu pochodů v našem organismu. Jsou významnou součástí buněčných membrán. Pomáhají udržovat hormonální rovnováhu, zabraňují poškození pokožky (vysoušení a tvorba šupin) a lámavosti vlasů.
Konopné semínko je tvořeno z 25% bílkovinami, z 31% tuky a z 34% cukry. Uvádí se, že obsahuje až 20 aminokyselin. Aminokyseliny jsou stavebními kameny bílkovin, jsou nezbytné pro stavbu svalové tkáně a jsou nezbytné pro udržení zdravého imunitního systému.
Dále obsahují chlorofyl, lecitin, fytin a kyselinu cannabidiolovou se silným baktericidním účinkem. Z vitamínů vitamíny ze skupiny B, dále vitamin A, C, E. Z minerálů obsahuje hořčík, železo, vápník, zinek, jód, chrom, stříbro, síru, fosfor, draslík a další.
Kešu oříšky jsou často využívanou surovinou v raw gourmet kuchyni, ale protože mám raději tu živější stravu, snažím se je čím dál tím více nahrazovat. Nicméně i tak jsou kešu ořechy velmi využívané a dokáží nahradit například smetanu, mléko nebo funkci "másla" v krému. Což se hodí, když nás honí mlsná ..... a prívě pro kuchyňské použití tyto kešu zlomky.
Živinami nejhodnotnější pistácie, jaké můžete sehnat. Jeden z nejcennějších zdrojů živin vůbec.
Jsou velmi vhodné například při dietách, kde si kontrolujete množství kalorií. Tím, že jsou syté, uspokojí velmi rychle hlad a mají přitom málo kalorií.
Pistácie obsahují množství minerálů a zdravých tuků jako jsou draslík, proteiny, vitamíny (A, B, E), fosfor, vápník, zinek, selen a všechny esenciální aminokyseliny. Dále obsahují velké množství železa a mědi. Jedna šálek pistácií obsahuje až 44% doporučené denní dávky mědi, která je nezbytná pro zdravé kosti, při tvorbě červených krvinek a kolagenu.
Obsahují fytosteroly, které redukují množství nebezpečného cholesterolu v krvi a také chrání před vznikem některých druhů rakovin.
Výborné velké barevné fazole. Vynikající na guláše a saláty. I polévka uvařená z velkých barevných fazolí je nezapomenutelná.
Purpurové fazole jsou po uvaření měkké a mají jemnou neutrální chuť. Ideálně se hodí do míchaných salátů nebo jako zavářka do polévek. Chuť můžeme oživit kořením a bylinkami – bazalkou, majoránkou nebo tymiánem. Purpurovou fazoli namočíme na 4 hodiny do vlažné vody. Vaříme v nové vodě doměkka. Pokud je namočíte přes noc, tak se v obyčejném hrnci vaří cca 30 – 40 minut. Bez namočení cca 60 – 70 minut.
Pro snížení nadýmání vařte luštěniny s kořením a bylinkami. Vhodné jsou např. kurkuma, fenykl, kmín, anýz, saturejka, řasa kombu, majoránka, petrželka, máta či zázvor.
Datle Medjoul Jumbo představují to nejkvalitnější, co lze na českém trhu koupit. Lamborghini mezi datlemi. Jsou obrovské, šťavnaté a plné chuti.
Datle obsahují hodně cukrů a sacharidů (až 70 procent), složených z přírodních cukrů. Kromě toho bílkoviny, tuky a vitamíny – všechny kromě vitamínu E a biotinu. Vzácná v nich je i kyselina pantotenová (B5) – stará se o naši psychickou a fyzickou kondici, dodává tělu energii a vitalitu a také podporuje soustředění. Sušené plody navíc obsahují železo napomáhající při přenosu kyslíku v krvi.
Datle jsou bohaté na vápník, měď, chlór, železo, draslík a v neposlední řadě i zmiňovanou esenciální aminokyselinu tryptofan. Ta se v mozku mění na nervový hormon serotonin, který zaručuje dlouhý a blahodárný spánek.
Datle a jejich účinky:
Zlepšuje imunitu a trávení, působí proti alergiím a jejich projevům, má pozitivní vliv na mysl a koncentraci, může odstranit nebo zmírnit potíže se spaním anebo spánek přinejmenším zkvalitnit, detoxikace organismu také pomáhá ke stabilizaci nálady a jejímu zlepšení a zvyšuje celkovou energii. To jsou jen některé z účinků, kvůli kterým rozhodně stojí za to věnovat detoxikaci pozornost. Jako vedlejší účinek se však v průběhu detoxikace může dostavit například zvýšené pocení nebo puzení k močení, případně krátkodobý průjem. Aloe vera má celkově dobrý vliv na posílení imunitního systému. Zvyšuje odolnost proti bakteriím, ekzémům a dokonce napomáhá zmírnění lupenkové nemoci i dalších kožních problémů. Působí protizánětlivě (používá se i při paradentóze) a dezinfekčně a zpomaluje růst rakovinných buněk. Za používání aloe vera vám jistě budou vděčná například vaše játra, na jejichž činnost aloe velmi pozitivně působí. Zaujmout by vás mohlo také to, že používání šťávy z listů aloe vera může snižovat hladinu cholesterolu a hladinu cukru v krvi. Také vaše zažívací ústrojí může díky této rostlině doznat značné úlevy – a to v podobě zlepšení trávení, odstranění střevních obtíží, zácpy a podobně.
Šťavnatá, sladkokyselá a příjemně kořeněná chuť superzdravého ovoce Vás přinejmenším nadchne. Vzdáleně připomíná ananas, ale těžko ji s něčím srovnávat - jedině vyzkoušet!
Plody Mochyně jsou zdrojem sacharidů, vlákniny, bílkovin, vitaminu A, B1, B3, C, pektin, P – rutin (zesiluje účinek vitaminu C) a minerálů draslíku, fosforu, železa, vápníku a sodíku.
Složení:
Ovoce z Moravského krasu, cukr, přírodní pektin, citronová šťáva, koření.
Skladování :
V suchu a temnu nejdépe 12 měsíců od data výroby při teplotě do 25°C. Po otevření skladujte při teplotě do 10°C a spotřebujte do 10-ti dnů od otevření.
Meruňky sušené nesířené
Bez přidaného cukru a chemie.
Meruňky obsahují tolik zdraví prospěšných látek, že jim oprávněně patří označení ovoce zdraví. Oranžová barva signalizuje značné množství beta-karotenu, tedy antioxidantu velmi účinného například také v prevenci nádorových chorob. Už tři malé plody přinesou tělu přes polovinu doporučené denní dávky této rostlinné formy provitamínu A.
Kromě zdraví prospěšných látek posilujících imunitu, peristaltiku střev a snižujících hladinu cholesterolu nabízejí meruňky i další, jež zpomalují stárnutí organismu. Mají například dobrý vliv na vlasy, nehty i pokožku, odbourávají tuky, jako velký zdroj kyseliny listové snižují riziko demence.
V sušených plodech jsou živiny v koncentrovanější formě. Proto byly zařazeny při některých vesmírných letech i do jídelníčku amerických kosmonautů. Významné jsou i proto, že obsahují malé množství sodíku a hodně draslíku a jsou bohaté na stopové prvky, jako jsou mangan, fluor, kobalt a bor.
Půlka šálku sušených meruněk poskytne téměř celou denní dávku betakarotenu, velké množství draslíku, bóru a zhruba 20% denní doporučené dávky železa. Sušené meruňky také obsahují procentuálně větší množství vlákniny než čerstvé a nemají prakticky žádný sodík ani tuk.
Mango sušené
Sušené plátky manga jsou vhodné jako pamlsek i jako náhrada čerstvého ovoce. Připravíte z nich sladké cukroví nebo je můžete přidat do kaše či mysli.
Jáhly
Tato vysoce výživná, bezlepková potravina se získává odstraněním svrchní obalové vrstvy prosa setého, které platí za jednu z nejstarších asijských kulturních plodin vůbec. Tradiční staročeský stůl se bez jahel neobešel, hospodyňky z nich pekly tvarohovou-švestkový jahelník, chystaly sladkou medovou kaši s ořechy, či jáhly maštěné slaninou. Svatba, Vánoce i Velikonoce, to vše plynulo v jahelném rytmu, který však v průběhu staletí do pozadí vytěsnila rýže, brambory, těstoviny a další. Přitom, výše zmíněné, mnohdy nenabídne ani polovinu toho, co zdravím nabité jáhly.
Z minerálních látek zde najdeme hořčík, draslík, fosfor, křemík, měď, železo a zinek, z vitamínů pak B1 a B2. Někdo by se možná zalekl vyššího množství sacharidů, přítomná vláknina však snižuje výsledný glykemický index, jehož hodnota je v rozmezí 55 – 60.
Jáhly patří mezi lehce stravitelné potraviny, přirozeně bezlepkové, zásadité, tradiční čínská medicína je řadí mezi ty, jež zahřívají. Během vaření nevytvářejí sliz, můžeme je tedy podávat těm, jež trpí zahleněním dýchacích cest. Dále jimi posilujeme oči a oslabené ledviny. Díky vysokému množství minerálních látek je lze doporučit při celkovém tělesném vyčerpání, rekonvalescenci, při vysoké fyzické zátěži. Díky vyššímu obsahu železa lze doporučit také anemickým pacientům.
Kešu ořechy
Kešu ořechy jsou ve skutečnosti semena ve tvaru ledviny, které se drží v dolní části kešu jablka, ovoce kešu stromu, který je původem z pobřežních oblastí severovýchodní Brazílie.
Kešu ořechy mají pozitivní účinky na naše tělo napříč celým organismem. I přesto, že polovinu jejich složení tvoří tuky, pomáhají při hubnutí. Zároveň brání vzniku žlučových kamenů a vědecké studie potvrdily, že jsou účinným bojovníkem proti rakovině zažívacího traktu. Kešu oříšky ničí gram pozitivní bakterie, ochraňují srdce, působí proti tvorbě žlučníkových kamenů, snižují riziko přibývání na váze a zlepšují náladu. Jsou výborným zdrojem mědi a dobrým zdrojem fosforu, hořčíku, manganu a zinku.
Nejen, že kešu ořechy mají nižší obsah tuku než většina jiných ořechů, přibližně 82% z jejich tuku jsou nenasycené mastné kyseliny, plus asi 66% z těchto nenasycených mastných kyselin jsou mononenasycené tuky zdravé pro srdce, podobné těm, které jsou v olivovém oleji.
Zajímavost:
Asi jste si všimli, že kešu ořechy ve skořápce nejsou v obchodech k dostání. To je proto, že vnitřek skořápek obsahuje lepkavou pryskyřici, známou jako kešu balzám, která musí být pečlivě odstraněna před tím, než jsou oříšky vhodné ke spotřebě. Tato pryskyřice se používá v průmyslové výrobě laků a insekticidů. Dnes je mnoho předních komerčních výrobců kešu z Indie, Brazílie, Mosambiku, Tanzanie a Nigérie.
Mandle natural
Mezi potravinami rostlinného původu patří mandle k jedněm z nejbohatších na proteiny. Více než polovinu hmotnosti mandlí tvoří tuky. Skládají se především z mononenasycených (34 %) a polynenasycených (11 %) mastných kyselin, hlavně kyseliny linolové, která v nervové soustavě plní důležitou funkci.
Navzdory tomu, že mandle jsou bohaté na tuky, nezvyšují hladinu cholesterolu v krvi, ale naopak ji snižují. Je to dáno vyváženým poměrem mastných kyselin a vysokým obsahem vitaminu E, který má výrazný antioxidační účinek.
Mandle jsou bohaté na vitaminy B1, B6 a na vitamin E. Také jsou jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů vápníku a fosforu. Obsahují též významné množství hořčíku, draslíku a železa. Obsah vápníku v mandlích (266 mg/10g) je o hodně vyšší než v mléku.
Dále obsahují například zinek, měď a mangan a mnohé další důležité minerály.
Pravidelná konzumace mandlí posiluje nervy, dodává pevnost svalům a pomáhá překonávat stres, depresi a únavu. Sportovci a těžce pracující najdou v mandlích potravinu, která dodává tělu energii a vitalitu.
Kokos strouhaný
Nepostradatelná ingredience do každého pečení, müsli tyčinek a raw kuliček! Náš strouhaný kokos je čistě naturální. Není nijak doslazovaný a neobsahuje konzervanty. Proto je výtečnou ingrediencí, která obohatí vaše pokrmy o přirozenou kokosovou vůni a chuť. Při vybírání toho správného strouhaného kokosu to ovšem není vůbec jednoduché! Pokud ho chcete používat na pečení, na výrobu tyčinek nebo různých kokosových sušenek, měli byste vybírat strouhaný kokos pouze s vyšším obsahem tuku. Levnější varianty se středním a nižším obsahem tuku jsou pro tyto účely nepoužitelné. Proto od našich dodavatelů vybíráme pouze strouhaný kokos s vyšším obsahem tuku okolo 65% a výše, který je pro takovéto použití nejvhodnější!
Kuskus celozrnný
Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice.
Kuskus, zejména pak v celozrnné variantě, je zdrojem vitaminů skupiny B (především B1, B2 a B6) a minerálních látek, jako je fosfor, železo, vápník, hořčík nebo zinek. Klasický kuskus, který není celozrnný, obsahuje těchto látek méně a i množství vlákniny je nižší, proto je vhodné ho alespoň doplnit dostatečným množstvím zeleniny.
Celozrnný kuskus, jehož obsah vlákniny se zhruba trojnásobný oproti klasickému, má ještě jednu velkou výhodu – díky své konzistenci skvěle zamaskuje „celozrnnou“ chuť a hrudkovitost, která někoho odrazuje od konzumace jiných celozrnných výrobků. Ani zarytý odpůrce zdravé výživy nemusí vůbec poznat, že je mu podána celozrnná obilovina.
jsou malou raritou mezi ořechy, protože to jsou vlastně semínka borovice. Borovice pinie Pinus pinea roste okolo Středozemního moře, má velké vejčité šištice, které ukrývají hnědá semínka. Jádro uvnitř je bílé a nazývá se piňoli nebo také piniové oříšky.
Pínie obsahují kvalitní bílkoviny (11,6%) hodně vitamínu B1 (1,24 mg/100g) a hodně železa (3,06 mg/100g). Obsah tuku ve 100g – 61g.
Jsou ze semínek nejlépe stravitelné. Vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, má blahodárný vliv na naše cévy a srdce. Posilují nervový systém, plíce a pohlavní orgány. Zlepšují průchodnost střev a mají mírně projímavé účinky. Působí proti suchému kašli. Jsou vhodným lékem na anémii a poruchy nervové soustavy, stavy úzkosti), při nadměrném stresu, při vyšší duševní zátěži (např. u studentů).
Pekanové ořechy
obsahují omega mastné kyseliny, bílkoviny, vlákninu, provitamin A, vitaminy skupiny B ( B1, B5, B9 ), draslík, fosfor, zinek, vápník a železo. Konzumací jedné hrsti pekanových ořechů denně do našeho těla dostaneme více než 19 vitamínů a minerálů.
Obal, ve kterém je produkt zabalen, je vyroben pouze z ekologických, netoxických materiálů (kukuřičný škrob, papír, rostlinná celulóza). Obal lze přidat do kompostu, kde se zcela rozloží.
obsahují velké množství vitamínů (A, B1, B2, B3, E a D) a minerálů (selen, draslík, vápník, selen, fosfor, železo).
100 gramů pokryje 194% doporučené denní dávky (DDD) mědi, 94% hořčíku, 53% manganu, 103% fosforu a 36% zinku a až 3485% selenu. Selen má antioxidační funkce, zabraňuje kornatění tepen, cirhóze jater, rakovině plic, prsu i jater.
Dále jsou bohaté na proteiny (asi 14 %). Spolu s palmou a kokosovým ořechem jsou para ořechy rostlinou nejbohatší na nasycené mastné kyseliny.
Látky v para ořeších přispívají pozitivními účinky pro naše tělo:
hořčík: prospěšný pro svaly (i srdce), nervovou soustavu a zastává i některé metabolické funkce
fosfor: je důležitý pro kosti a zuby
měď: pozitivně ovlivňuje činnost štítné žlázy a ochraňuje tkáně
vitamín E: prospívá zralé pleti
doporučené množství para ořechů podporuje růst vlasů a ovlivňuje kvalitu nehtů
draslík: potřebují všechny buňky, tkáně a orgány ke svému správnému fungování
bílkoviny složené z 18-ti aminokyselin jsou základem výživy každého člověka a obzvlášť důležité jsou pro sportovce
selen:může být nápomocný i při bolestech kloubů
Obal, ve kterém je produkt zabalen, je vyroben pouze z ekologických, netoxických materiálů (kukuřičný škrob, papír, rostlinná celulóza). Obal lze přidat do kompostu, kde se zcela rozloží.
Složení: Bílá čokoláda (cukr, kakaové máslo, sušené plnotučné mléko, sušená syrovátka, sójový lecitin, přírodní vanilkové aroma), maliny, glukózový sirup, jogurtový pudr, jogurtové aroma, leštící činidlo E414, E904, barvivo: E162
Obal, ve kterém je produkt zabalen, je vyroben pouze z ekologických, netoxických materiálů (kukuřičný škrob, papír, rostlinná celulóza). Obal lze přidat do kompostu, kde se zcela rozloží.
Datle sušené
Naše datle jsou čerstvé, vypeckované a příjemně nasládlé, nesířené, nedoslazované.
Datle jsou bohaté na draslík, vitamíny A, B, niacin, měď a železo. Pečují o svěžest a soustředěnost a startují energetickou přeměnu ve všech tělesných buňkách. Jsou kvalitním zdrojem rychlé energie, důležitých minerálů a některých vitamínů třeba při sportu.
Švestky jsou zdrojem celé řady látek, které jsou pro náš organismus velmi cenné. Obsahují víc než 78 % vody a díky obsahu draslíku a dalších látek mají močopudné účinky, pomáhají tělu zbavit se nadbytečné vody a soli a prospívají ledvinám. Často jsou účinné při otocích, jejichž příčinou je nedostatečná činnost ledvin. Mají projímavý účinek. Švestky jsou antioxidační bomba upravují krevní tlak,posilují nervy a zlepšují paměť.
Sušené švestky jsou zdrojem vitaminů skupiny B, někdy jsou dokonce přirovnávány k tabletě B-komplexu.
Sušení je tradiční způsob konzervování ovoce. Vysušené plody ovoce pak mají výrazně vyšší trvanlivost, což využijeme především v zimních měsících. Stejně jako čerstvé ovoce je i to sušené bohaté na vitamíny a minerály.
Živiny: vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín C, vitamín E, betakaroten, kyselina listová, jód, draslík, fosfor, vápník, zinek, selen, mangan, hořčík, železo, vláknina.
Zázvor
se silnými hřejivými účinky je zvláště vhodný při rýmách a nachlazeních nebo jako prostředek povzbuzující oběhový systém. Pomáhá zmírňovat nevolnost, takže se dá užívat při cestování nebo ranních nevolnostech. Je to také uklidňující lék na zažívání, který omezuje plynatost a poruchy trávení.
Živiny: Vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín C, draslík, hořčík, železo, vláknina, zinek, železo, sacharidy.
Blahodárné účinky zázvoru:
Těstoviny celozrnné špaldové
Rychlá příprava, vařte 6-8 minut.
Proč špalda? Tato obilovina je plná vitamínů skupiny B, minerálních látek jako mangan, draslík, hořčík aj. Obsahuje vyšší množství bílkovin, prospěšného tuku i vlákniny. Neobsahuje cholesterol, zlepšuje zažívání.
TIP: Doporučujeme podávat například se zeleninou jako lehký oběd. Využijte také zdraví prospěšné oleje, získáte tak komplexní jídlo s vyváženým obsahem bílkovin, sacharidů a tuků.
Pistácie
Řečík pistáciový (Pistacia vera), také zvaný pistácie pravá, je malý strom jehož původní oblast rozšíření je ve střední Asii a na Blízkém východě. Pistácie jsou oříšky s největším množstvím železa. Už přibližně 1700 roků př. Kristem se podle slov patriarchy Jákoba, který žil v Palestině, považovaly pistácie společně s medem a mandlemi za jeden z nejlepších plodů země.
Pistácie mají čtyřikrát méně kalorií než všechny ostatní oříšky a lze je konzumovat čerstvé, pražené a nebo jako součást různých potravin.
Pistáciové oříšky jsou velmi bohaté na draslík, hořčík fosfor a vápník. Vysokým obsahem železa se vyrovnají čočce, kterou někdy dokáží v tomto ohledu i předstihnout. Obsahují i cenné stopové prvky, jako např. měď (1,2 mg/100 g), která podle posledních výzkumů ulehčuje vstřebávání železa. Kombinací železo-měď svým protianemickým účinkem převyšuje všechny farmaceutické přípravky založené čistě na bázi železa, což se může ještě znásobit, když se pistáciové oříšky konzumují společně s ovocem a zeleninou bohatými na vitamín C, protože ten zvyšuje absorpci železa ve střevech. Těm, kteří mají problémy s anémií způsobenou nedostatkem železa, pomáhá pravidelná konzumace pistácií.
Himalájská sůl je těžena v jednom z nejstarších přírodních zdrojů na zemi, v Pákistánské provincii Punjab na úpatí Himálaje. Tato sůl pochází z období prvohor, je až 540 milionů let stará a jedinečně panensky čistá. Je tradičně ručně těžena, omývána a sušena na slunci. Na jídelní sůl se používá jen ta nejlepší kvalita, jen cca 10 % vytěžené soli. Obsahuje řadu minerálních látek a stopových prvků, je bez chemických příměsí, nepřidává se jód ani přípravky na zlepšování sypkosti. Díky opravdu velkému množství minerálů má typickou oranžovou až růžovou barvu.
Hodí se do mlýnků na koření a pro svojí slabě železitou příchuť je vhodný na steaky, grilovaná masa nebo na ozdobu pečiva.
Himalájská sůl je těžena v jednom z nejstarších přírodních zdrojů na zemi, v Pákistánské provincii Punjab na úpatí Himálaje. Tato sůl pochází z období prvohor, je až 540 milionů let stará a jedinečně panensky čistá. Je tradičně ručně těžena, omývána a sušena na slunci. Na jídelní sůl se používá jen ta nejlepší kvalita, jen cca 10 % vytěžené soli. Obsahuje řadu minerálních látek a stopových prvků, je bez chemických příměsí, nepřidává se jód ani přípravky na zlepšování sypkosti. Díky opravdu velkému množství minerálů má typickou oranžovou až růžovou barvu.
Hodí se do mlýnků na koření a pro svojí slabě železitou příchuť je vhodný na steaky, grilovaná masa nebo na ozdobu pečiva.
Slunečnice loupaná
Loupaná jádra slunečnice jsou vhodným doplňkem při onemocněních kůže, jater, žlučníku či srdce. Zpracováním slunečnicových semen dostaneme tuk, ze kterého se vyrábí slunečnicový olej, ve kterém je obsaženo až 65% kyseliny linoleové. Je zdrojem rostlinných tuků (cca 50%), proteinů (cca 20%) a sacharidů. Je zdrojem vitamínu E, vitamínů skupiny B (B1, B3, B6), PP, manganu, vápníků, hořčíku, selenu, železa, fosforu, draslíku .
Pro lepší chuť, stravitelnost a prospěšnost tělu je dobré nechat slunečnicová semínka odležet ve vodě, případně nechat vyklíčit. Slunečnicová jádra se dají použit do všeho (pro inspiraci: do chleba, salátů či přidat do jogurtu).
TIP: Omeleta s rukolou, špenátem a slunečnicovými semínky
V misce rozšlehejte vidličkou vajíčka, mléko a vmíchejte sůl a pepř. Do směsi přidejte rukolu, špenát a slunečnicová semínka a jemně promíchejte. Směs vlijte na rozpálenou pánvičku potřenou přepuštěným máslem a z obou stran osmahněte. Podávejte s žitným knäckebrotem či chlebem.
Čočka černá Beluga
Nenadýmá a je hned hotová !
Černá čočka svými drobnými zrnky i barvou připomíná kaviár, čímž si zasloužila i své jméno (podle kaviáru Beluga). Má jemnou oříškovou chuť a dováží se k nám z Kanady.
Na rozdíl od ostatních luštěnin, belugu není nutné před přípravou namáčet. Je drobnější a po uvaření dobře uchovává tvar. Vaří se v neosolené vodě zhruba 25 – 30 minut. Skvěle se hodí do salátů (černá čočka salát – viz recept níže), k rybě, výborně chutná s kořenovou zeleninou. Její jemnou chuť lze doplnit olejem z vlašských ořechů, případně sezamovým či balsamico octem s kapkou hořčice. Perfektně se hodí také do pomazánek.
Cukr třtinový
Oslaďte si život zdravěji !
Má jemné hnědé krystalky a výbornou plnou chuť, která ovlivní chuť konečného pokrmu.
Cukr kokosový
Přírodní sladidlo s jedinečnou, karamelovou chutí. Tento zajímavý cukr je vyroben ze sušeného nektaru z květů kokosové palmy. Kokosový cukr je bez lepku a jsou v něm zachovány všechny živiny, jelikož není rafinovaný.
Použijte jej všude, kde byste použili cukr třtinový.
Cizrna,
které se říká i „římský hrách“, patří mezi kvalitní luštěniny, které jsou velmi prospěšné. Na rozdíl od podobných luštěnin navíc nenadýmá a je vhodnou potravinou pro osoby alergické na lepek. Dokáže snižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu , kladně působí na trávení a snižuje hladinu cukru v krvi. Konzumuje se vařená nebo tvoří základ stále oblíbenějšího hummusu. Výborný zdroj bílkovin a vlákniny.
Tato stále oblíbenější luštěnina navíc podporuje metabolismus, pomáhá chránit před osteoporózou a snižuje hladinu cukru v krvi, takže je vhodná i pro diabetiky. Podílí se rovněž na zdravém růstu kostí a má pozitivní vliv na zrak. Doplňme, že je cizrna beraní často dávána do souvislostí s protirakovinnými účinky, a to zejména díky vysokému obsahu izoflavonů. Chcete-li tedy rozšířit svůj osobní či rodinný jídelníček o zdravou potravinu, začněte třeba právě cizrnou.
Bulgur
není ani drahý, ani náročný na přípravu a co víc – není to ani „zrní bez chuti“
Bulgur je předvařená nalámaná celozrnná pšenice.
Bulgur je lehce stravitelný a má příznivé nutriční složení, protože obsahuje vitamíny, vlákninu a minerály Například ve srovnání s bílou rýží má bulgur více vlákniny a proteinů, nižší glykemický index (48) a vyšší obsah většiny vitamínů a minerálů. Protože se bulgur vyrábí z pšenice, obsahuje lepek.
Rajčata sušená
Mysleli jste si, že sušená rajčata jsou pouhou přísadou do každé kuchyně, aniž by měla jakoukoliv přidanou hodnotu? V tom případě jste se krutě mýlili. Sušená rajčata nejenže skvěle chutnají, ale skrývají v sobě také veliké množství různých zdraví prospěšných látek, z kterých bude vaše tělo výborně profitovat.
Možná si řeknete, proč byste měli používat místo rajčat čerstvých rajčata sušená. Odpověď je poměrně prostá – nejenže mají svou naprosto specifickou a velmi výraznou chuť, také si však zachovávají naprostou většinu zdraví prospěšných látek, které nalezneme v běžných rajčatech. Ta jsou však mnohdy ošetřována nešetrnými pesticidy, nemají příjemnou chuť, a zejména mimo sezonu se dá říct, že se jedná o rajčata zrající v kamionech. Nic z toho u rajčat sušených neplatí. Na jedno kilo takovýchto rajčat padne až 14 kilogramů čerstvých. Pro tělo významné látky však i přes tento nepoměr v rajčatech zůstávají. Jedná se zejména o lykopen, který má na naše tělo podobný efekt jako betakaroten
A už naše babičky říkávaly, že jedna rozinka se rovná jedné zdravé kapce krve, kterou do těla díky rozince dostaneme.
Hrozinky nás provázejí už od doby, kdy se začala pěstovat vinná réva a zpracovávala se na víno. Občas se stalo, že hrozny seschly natolik, že se z nich staly hrozinky. Staly se pochoutkou u starých Egypťanů, Řeků i Římanů. Jedly se na královských dvorech, kde obohacovaly stravu bohatých panovníků.
Druhy rozinek
Rozinka × hrozinka
Obě možnosti jsou pravopisně správně, přestože by se mohlo zdát, že je možné použít jen „hrozinka“ jako odvozeninu od slova „hrozen“.
České slovíčko pochází z německého výrazu rosine. Němečtí sousedi se inspirovali u francouzského slova raisin, které označuje hrozen.
Z bezlepkových ovesných vloček připravíte základ každé dobré snídaně – ať už máte rádi kaši, výživné koktejly nebo raději připravujete ovesné sušenky či koláče. Ti z Vás, kteří připravují domácí celozrnné pečivo, mají jistě s ovesnými vločkami své zkušenosti, při tomto pečení jsou vločky nezastupitelné. Pokud se Vám podaří základ, pak už jen přemýšlejte nad ochucením a zdobením pokrmu – do kaší můžete využít vše od ovoce čerstvého či sušeného, přes semena velká i malá, loupaná i neloupaná, po dochucení agávovým nebo javorovým sirupem, či medem.
POUŽITÍ OVESNÝCH VLOČEK
Přelijte vroucí vodou a nechte odstát cca 1 minutu. Cca 1 porce: 50 g vloček na 150 ml tekutiny.
TIP: pokud ovesné vločky zkombinujete například s ořechy nebo tvarohem, docílíte tím snížením glykemického indexu pokrmu, což je pro zejména pro diabetiky dobrou zprávou.
Klíčky jsou zdrojem proteinů, vitaminů (B1, B2, B6, niacin a kyselinu listovou, vitamin E), minerálů (mj. hořčík) a stopových prvků.
Žaludek ocení, že může konečně zpracovávat něco zdravého, tělu prospěšného, lehce stravitelného a přitom chutného. Tak mu udělejte radost! Ovesné vločky jsou ceněny především pro svůj obsah bílkovin, tuků, minerálních látek, vitaminů skupiny B, vápník, železo, fosfor a lecitin. Ovesné vločky se vyrábějí loupáním ovsa z napařovaných obilek. Skládají se přibližně ze 66,5 % sacharidů, 14,4 % bílkovin a 6,8 % tuku.
Lecitin, který ovesné vločky obsahují, je důležitý pro výživu nervů. Oves je bohatým zdrojem vlákniny, díky čemuž pomáhá předcházet zácpě a udržuje správnou činnost tlustého střeva. Zmírňuje riziko vzniku srdečních chorob a infarktu, tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy, posiluje organismus při vyčerpání a únavě. Je výbornou potravinou pro diabetiky, protože stabilizuje krevní cukr.
TIP: Pochoutka k televizi
Lehce opražené vločky smícháme s oříšky, mandlemi, sezamovými semínky a sójou a pojídáme k vínu nebo při večerním sledování televize.
Jemné instantní pohankové vločky jsou vynikající bezlepkovou potravinou vhodnou pro doplnění jídelníčku. Jsou lehce stravitelné, snadno a rychle se připravují. Jsou vhodné do mnoha pokrmů - polévek, omáček či placek. Instantní pohankové vločky můžete použít jako základ chutných slaných polévek, do nákypů, omáček či dietních placek. Způsob přípravy spočívá v zalití horkou vodou v poměru 2:1 nechat odstát 5-7 minut.
Tipy a recepty na použití:
K dostání je ve formě černých, červených a žlutých zrn.
Quinou charakterizuje především její mimořádné nutriční složení. Kromě zmiňovaného v rostlinné říši ojedinělého obsahu všech 9 esenciálních aminokyselin vyniká i příznivou koncentrací všech makro živin a důležitých mikro živin. Ve 100 gramech vařené quinoy najdete 4 gramy bílkovin, 21 gramů komplexních sacharidů s pozvolným uvolňováním energie, 2 gramy tuků a 3 gramy vlákniny.
Za zmínku stojí i významný obsah hořčíku, fosforu, mědi, železa, zinku, thiaminu, vitaminu B6, riboflavinu a vitaminu E.
Může posloužit i jako základ zdravého rizota s houbami, rýžovou smetanou a lahůdkovým droždím. Na sladko (uvařená stejným způsobem třeba i v mléce) jako kaše s přidáním oblíbeného ovoce (i sušeného), oříšků a sladidla (třeba med nebo agávový sirup) ovoněná třeba ještě skořicí nebo perníkovým kořením.
TIP: Quinoa s tvarohem a špenátem – rychlý recept na vypnutí hladu
Pro 4 osoby :
1/2 kg quinoa
1/2 kg listového špenátu
4 stroužky česneku
2 balíčky olešnického (2x230g), nebo jiného tvrdého tvarohu
pažitka, nebo medvědí česnek na ozdobu
Quinou propláchnete ve studené vodě, poté v osolené vodě vaříte cca 20 minut. Uvařenou quinou propláchnete vodou a scedíte.
Mezitím si na oleji, nebo na másle lehce osmahnete česnek, který jste nakrájeli na kolečka. Přidáte opláchnutý/rozmažený špenát a chvilku podusíte. Stačí opravdu chvilka. Takto připravený česnek se špenátem vmícháte do quinoy a můžete prostřít. Quinou se špenátem si posypete tvarohem a …
…můžete podávat.
Quinoa černá
Černá quinoa si černou barvu zachovává i po uvaření. Ve srovnání s bílou quinou má sladší a jemnější chuť.
Quinou charakterizuje především její mimořádné nutriční složení. Kromě zmiňovaného v rostlinné říši ojedinělého obsahu všech 9 esenciálních aminokyselin vyniká i příznivou koncentrací všech makro živin a důležitých mikro živin. Ve 100 gramech vařené quinoy najdete 4 gramy bílkovin, 21 gramů komplexních sacharidů s pozvolným uvolňováním energie, 2 gramy tuků a 3 gramy vlákniny.
Za zmínku stojí i významný obsah hořčíku, fosforu, mědi, železa, zinku, thiaminu, vitaminu B6, riboflavinu a vitaminu E.
TIP: Sladké tyčinky
Do mixéru hoďte vypeckované datle, uvařenou quinou, burákové máslo a kokos. Udělejte pevnou směs, ze které tvarujte tyčinky, které polijte hořkou čokoládu, potom dejte ztuhnout.
Červená quinoa má o něco méně bílkovin než bílá obsahuje však 2x více vlákniny než bílá.
TIP: Červená quinoa se zeleninou a červenou cibulkou
INGREDIENCE (množství zvolte dle počtu osob):
Pohanka loupaná – kroupy
Největší síla pohanky tkví v její univerzálnosti. Lze z ní připravit výbornou sladkou snídaňovou kaši se sušeným ovocem, oříšky a čokoládou, stejně jako ji lze využít jako přílohu k masovým a jiným pokrmům. Můžeme z ní uvařit chutné karbanátky. A co teprve pohankové rizoto, k jehož přípravě nepotřebujete nic, než to co máte ve spíži a lednici. Pohanka je zkrátka užitečná bezlepková potravina, z níž lze připravit celou řadu chutných jídel. Zkuste si některé z nich uvařit i vy!
Pohanka lámanka
Pohanka je přirozeně bezlepková potravina. Pochází z chladných oblastí střední Asie. Do Evropy se dostala ve středověku. Dietní, velmi dobře stravitelná, vhodná jako příloha k masu i zelenině, pro přípravu karbanátků i slaných nákypů. Vzhledem k loupání za studena je po několikahodinovém namočení vhodná i pro raw kuchyni.
Základní příprava: Lámanku nasypeme do nádoby a zalijeme převařenou, ne vroucí vodou. Přibližně v poměru 1:1 a půl – 2 (pohanka:voda). Čím více vody, tím řidší kaše. Teplota vody by neměla přesahovat 80 °C, abychom zbytečně neničili Rutin. Potom nádobu s pohankou přikryjeme a necháme změknout 20 minut. Můžeme dát pod peřinu. Pokud použijeme pohanku jako přílohu, ochutíme ji osmahlou cibulkou na oleji či česnekem na olivovém oleji, které osmahneme do „sklovata“. Hotovou pohanku stačí s cibulí nebo česnekem smíchat a osolit.
Pohanku lámanku můžeme také použít do polévek místo zavářky. Jakýkoliv vývar (masový či zeleninový) dovaříme, do vývaru lámanku nasypeme v poměru: 1/2 hrníčku (200 ml) lámanky na 1 l vývaru. Lámanka do deseti minut změkne.
Lískové oříšky
mají vysoký obsah tuků (50-60%), jediná hrst oříšků nám často dodá více prospěšných látek, než porce běžného jídla. Najdeme v nich především vitaminy skupiny B,(B1, B6, B9) karoteny, v tuku rozpustný vitamin E, je v nich zastoupen dokonce i vitamin C. Za povšimnutí stojí i dlouhý seznam nepostradatelných stopových prvků, v lískových oříšcích najdeme draslík, vápník, fosfor, hořčík, železo, měď, bor, mangan, zinek, chrom, selen a další.
podporují pamět a mozkovou činnost ( brainfood )
zvyšují odolnosti vůči stresu
dobré pro posílení nervů
balzám při psychickém i fyzickém vyčerpání
pomáhají v prevenci a léčbě osteoporózy
posilují oběhový systém a srdce
vhodné pro diabetiky
vhodné pro těhotné ženy, sportovce a studenty
posilují imunitu
zpomalují mentální chřadnutí
prevence a podpora léčby neuróz
dodávají energii
Len zlatý
Len známe ve dvou základních odrůdach, a to len hnědý a len zlatý.
Semínka lnu zlatého obsahují velké množství vitamínů (B1,B2,B3,B5,B6, vitamín E), vlákniny, bílkovin, omega 3-nenasycené mastné kyseliny, dále vápník, měď, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, selen, zinek. Lněné semínko je poměrně tvrdé (před použitím je mnohdy lepší je rozemlít nebo rozdrtit v hmoždíři), takže musíme každé sousto velmi důkladně rozkousat, aby jsme z něj dostali potřebné výživné látky. Lněné semínka se dají i lehce opražit (zvýrazní se tím jejich vůně i chuť), avšak rapidně se sníží jejich výživová složka. Lněné semínko používáme do kaší, pomazánek, do cukroví, do pečiva, dají se použít do salátů, pečiva, obilných kaší atd. Konzumace lněného semínka přispívá ke snížení cholesterolu v krvi, upravuje krevní tlak, stabilizuje cukr v krvi, odvádí přebytečný tuk z tkání a upravuje metabolismus.
Len hnědý
Ze lnu se používá lněné semeno, které obsahuje velké množství slizu. To předurčuje len k léčbě trávicího ústrojí a sliznic. Užívá se proti zácpě, při zánětu žaludku a střev. Na ochranu sliznic trávicího ústrojí, proti kašli. Semeno je dále vhodné užívat při žaludečních a dvanácterníkových vředech. Zevně se užívá k léčbě rozpraskané a poškrábané pokožky, k léčbě pásového oparu (herpes zoster), vředů, nežitů, abscesů.
Způsob použití:
Lněná semena se užívají čerstvá (nadrcená či celá). Obvyklá dávka je 1-2 kávové lžičky až 3x denně. V tomto případě je jejich hlavní účinek soust ředěn do střev. Jednorázová dávka při zácpě je asi 2 polévkové lžíce, které zapijeme 3-5 dl vody. Semena ve střevech nabobtnají a působí jako projímadlo. Chceme-Ii, aby hlavní účinek lnu byl soustředěn na žaludek či sliznice dýchacího ústrojí, volíme macerát (či nálev z drcených semen). Macerát se připravuje z 1 polévkové lžíce na sklenici vody. Nechá se 1-4 hodiny vyluhovat. Pije se v množství 3 sklenice denně. K léčení lze užít i lněný olej, asi 2 kávové lžičky denně. Zlepšuje trávení, optimalizuje funkci střev. Zevně je vynikající na kožní problémy, spáleniny, vyrážky, lupénku atd.
Použití v kuchyni:
Lněné semeno se používá při výrobě pečiva. V domácí kuchyni lze připravit směs z různých druhů semen a máků a používat ke zdobení a posypu různých kašiček, jogurtů, rnůsli a podobně. Semena se též přidávají do polévek, obsahují celou řadu velmi výživných esenciálních mastných kyselin, které jsou pro zdraví velmi důležité.
TIP : náhražka vejce - smíchejte lžíci mletého semínka, 3 lžíce vody a nechte odstát pár minut, poté přidejte do těsta místo vejce
Adzuki patří k fazolím, které neobsahují puriny, a tudíž nenadýmají, jako jiné druhy.
1 cibuli a 2 stroužky česneku nechte zesklovatět na oleji, přidejte 250 g na kostičky nakrájené dýně, 250 g nakrájeného lilku a orestujte. Vmíchejte dvě lžíce kari pasty, 200 g nakrájených rajčat, 200 ml kokosového mléka,1 l zeleninového vývaru a povařte do změknutí. Přidejte 150 g uvařených fazolí adzuki a krátce povařte. Dochuťte cukrem, thajskou bazalkou, limetkou a chilli.
200 g zeleného hrášku a 300 g na růžičky nakrájené brokolice spařte vroucí vodou a smíchejte s 400 g uvařených fazolí adzuki. Přidejte 50 g plátků mandlí, bylinky a 150 g uvařené quinoy. Dochuťte jednoduchou zálivkou z olivového oleje a jablečného octa.
300 g uvařených a rozšťouchaných fazolí adzuki smíchejte s 200 g nastrouhané mrkve, 100 g nastrouhané cukety, 50 g vloček a přidejte 1 biovejce. Dochuťte solí, drceným česnekem, římským kmínem, oreganem, mletou paprikou a bylinkami. Ze směsi vytvořte placičky a smažte na rozehřátém tuku dozlatova.
Připravte si svoji oblíbenou kaši ze 700 ml rostlinného nápoje, 200 g vloček, špetky soli a přidejte trochu tuku. Podle chuti oslaďte. 200 g uvařených fazolí adzuki rozšťouchejte na kaši a smíchejte s datlovým sirupem. Podávejte spolu s kaší, ozdobte oříšky a nakrájeným ovocem.
300 g uvařených fazolí adzuki rozmačkejte vidličkou a výrazně dochuťte limetkovou šťávou, nasekaným koriandrem, nasekanou šalotkou a trochou chilli. Opečené toasty poklaďte plátky avokáda a rozmačkanými adzuki. Ozdobte nakrájenými cherry rajčátky se šalotkou, koriandrem a limetkovou
Rýže jasmínová
Je to rýže, která lepí, takže se hodí zejména k jídlům s omáčkou. Dobře ale ladí i s krevetami nebo připravená na sladko. Ale pozor na její specifickou chuť a květinovou či oves připomínající vůni, která nemusí souznít s každým jídlem.
„Nekombinujte ji s výraznými druhy masa, jako je třeba uzené. Volte spíše neutrální, jako je kuře, krůta, králík,“
Rýže basmati
Pěstuje se v Indii a Pákistánu v oblasti, kde jsou pole zavlažována vodou z ledovců. Má delší zrna než jasmínová rýže a nelepí. Jde o sypkou rýži s jemným kouřovým aroma a chutí po oříšcích. Chutnat vám bude ke smaženému masu, ale i k pečeným či grilovaným pokrmům. Využijete ji jako přílohu k prakticky všem jídlům, která se obejdou bez omáčky. A to jak těm exotickým, tak evropským. Moc chutná dětem. Samotná i nesolená. Její výhodou je rychlá příprava.
Doba vaření: 10 minut
Chia semínka
Vzhledem k tomu, že jsou poměrně bohatým zdrojem vápníku, tak v první řadě podporují především zdraví našich kostí. Díky proteinům a dalším výživným látkám pomáhají s budováním svalové hmoty, ale i se zdravím samotných svalů. Nesmíme zapomínat ani na antioxidanty, díky nimž přispívají chia semínka ke zpomalení stárnutí a poradí si i s volnými radikály, které jsou schopné eliminovat cca ze 70 %. Obsah vlákniny má pozitivní vliv na trávicí trakt. Dokonce se o chia semínkách hovoří i v souvislosti s cukrovkou a jejich schopností stabilizovat hladinu krevního cukru, fungují však pouze jako podpůrný prostředek při lékové léčbě, nikoliv jako náhrada za léčbu cukrovky.
Jaké jsou další účinky chia semínek?
TIP: Ovocný koláč s Chia semínky
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 a 1/2 hrnku mixu z ovesných vloček, chia a mletých lněných semínek
3/4 hrnku třtinového cukru
1 měkký tvaroh
1 zakysaná smetana (nebo 250 ml kefíru)
1 vejce
½ lžičky jedlé sody
1 hrnek oleje
+ ovoce ( čerstvé, sušené, lyofilizované …)
+ olej do keramické formy (forma nevyžaduje mouku na vysypání)
Tvaroh, zakysanou smetanu a vejce promícháme. Přidáme olej a nakonec pramínkem přisypeme mouku se sodou. Přidáme špetku kurkumy, mix z vloček a semínek. Zamícháme. Těsto nalijeme do keramické koláčové formy, kterou jsme vytřeli olejem, uhladíme a poklademe ovocem. Pečeme v rozehřáté troubě na 160 stupňů cca 35-40 minut. Zkoušíme špejlí.
Hrách žlutý
Hrách je naší nevýznamnější a nejrozšířenější luštěninou u nás. Tělu hrách dodává důležité bílkoviny, sílu a spousty energie. Zapomeňte na mdlé hrachové kaše ze školních jídelen. Hrách je vděčným základem domácích pomazánek – přidejte jen cibulku, česnek a bylinky. Připravíte z něho vynikající polévky i indické pokrmy typu curry (kari).
Celý hrách vaříme delší dobu než půlený. Pokud jej namočíme přes noc uvaří se mnohem rychleji. Celý hrách je možné klíčit, a udělat z něj pučálku. Hodí se do polévky, na pomazánky nebo jako příloha. Hrách můžete přidat také do salátu či rizota.
Proč žlutý hrách? Obsahuje vlákninu, rostlinné bílkoviny, vysoké množství vitamínu B a minerální látky. Posiluje imunitní systém, díky hořčíku pomáhá uvolnit napětí a díky draslíku snižuje krevní tlak.
Příprava: Hrách není třeba předem namáčet, můžete ho rovnou vařit. Doba vaření je přibližně 45 minut.
TIP: Pučálka
V pro 4 osoby
doba přípravy: 10 minut, klíčení 3 dny
Naklíčený, opečený hrách je nejtradičnější postní pokrm. V dřívějších dobách běžně pučálku prodávaly v ulicích Prahy takzvané báby pučálnice. Připravovaly ji přímo na ulici – naslano i s cukrem. Zajímavostí je, že klíčky se před smažením odlamovaly a používaly do polévek jako náhražka čerstvé zeleniny v době končící zimy. Naši předkové si uměli poradit.
200 g hrachu
4 lžíce másla
sůl a čerstvě mletý pepř
1 lžíce majoránky
Suchý hrách (nepůlený) přebereme, zbavíme nečistot, půlek a svraštělých kuliček, propereme ve studené vodě, vsypeme do sklenice, zalijeme do dvojnásobné výšky studenou vodou a necháme 24 hodin stát.
Slijeme přebytečnou vodu, kterou hrách nevsákl, propláchneme ho ve studené vodě, vsypeme do sklenice, zakryjeme plátýnkem a necháme 24 hodin stát.
Na hrachu by se měly objevit drobné klíčky. Opatrně ho propláchneme a necháme ještě 24 hodin stát.
V pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme na ně hrách a opékáme ho zhruba 3–5 minut, až bude křupat. Osolíme, opepříme, ochutíme majoránkou, promícháme a podáváme.
Kustovnice GOJI
Léčivé účinky kustovnice čínské jsou přímo zázračné. V tradiční čínské medicíně je kustovnice čínská považovaná za nenahraditelný doplněk stravy. Jedná se o silný antioxidant, který zabraňuje předčasnému stárnutí a podporuje celou škálu zdravých procesů v organismu.
Má velmi široké možnosti použití - jíst se dají přímo, namočené, rozmixované v super-zdravé smoothie, přidávají se do muffinů, koláčků, nákypů a dělá se z nich čaj.
Odborníci tvrdí, že pro dosažení většiny z těchto blahodárných účinků stačí konzumovat asi 30 gramů sušené kustovnice čínské denně.
Meloun Cantaloupe sušený
Není meloun jako meloun! Mrazem sušený a křupavý Meloun Cantaloupe neboli také ananasový meloun je příjemně sladký a chuťově se v něm snoubí to nejlepší z manga a ananasu. Ochutnejte vitamíny a antioxidanty v té nejsladší podobě.
Meloun Cantaloupe je pojmenován podle obce Cantalupo blízko italského města Tivoli, ale pochází z Indie a Afriky.
Jestli je meloun dobrý poznáte tak, že když si k němu přičichnete, tak ucítíte silné a sladké aroma. Až budete chtít v Itálii tento meloun koupit tak si musíte říci o “melone”. Oproti tomu náš oblíbený červený vodní meloun se řekne “cocomero”.
TIP: Prosciutto e melone (prosciutto s melounem cantaloupe)
Kousky melounu klidně zabalte do jednotlivých plátků prosciutta.
Dýňové semínko
Dýňová semínka jsou evergreenem zdravé výživy a přispívají k normální funkci močových cest. Dýňová semínka se obzvlášť doporučují jíst před spaním, nejen že Vás zasytí a dodají tělu minerály, zdravé tuky a další prospěšné látky. Dýňová semínka navíc obsahují aminokyselinu Tryptophan, která podporuje zdravý spánek a 50g semínek se doporučuje před spaním.
Skvěle se hodí do salátku nebo lehce opražená na pánvi na sychravé podzimní večery.Pokud byste chtěli zvýšit jeho výživnou hodnotu, je dobré ho namočit na několik hodin do vody (deální doba je 8 hodin). Díky namočení budou semínka lépe stravitelná, chutnější a získáte z nich pro své tělo více živin.
TIP: Dýňové pesto.
Potřebujete 2 šálky dýňových semen, 4 lžíce extra panenského olivového oleje, 1/4 lžičky jemné mořské soli, 1/4 šálku vody, 2 lžíce čerstvé citronové šťávy (podle chuti), 3 stroužky česneku, 1 hrnek nahrubo nasekaného koriandru (libovolné), sůl a pepř.
Vydlabaná semínka pečte v troubě, dokud se nenafouknou, a nechte je vychladnout. Následně vhoďte do mixéru, přidejte zbytek ingrediencí a mixováním vytvořte hrubší pastu. Tu ještě podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Použití? Na cokoli. Do těstovin, jako dip či doplněk k masu
Fazole mungo
Fazole mungo je výtečná exotická luštěnina se specifickou vůní. Jedná se o typickou součást indické a čínské kuchyně.
TIP: Využití:
Fazole je potřeba před použitím namočit aspoň na 2 hodiny. Při vaření použijte čerstvou vodu, abyste předešli nadýmaní. Mungo solte až po uvaření, jinak vám ve vodě zvtrdnou
Brusinky sušené slazené jablečným sirupem
Drobné červené plody báječně zpestří sladká i slaná jídla.
Brusinky se přidávají do čajů i dezertů. A o jejich blahodárném účinku na lidský organismus věděli podle už domorodí Američané.
TIP: Kroupový pilaf s brusinkami
1 V kastrolu nebo hlubší pánvi rozehřejte lžíci oleje, vsypte mrkev, celer a půlku cibule; opékejte na středním plameni 5 minut dozlatova. Vmíchejte propláchnuté kroupy, osmahněte a zalijte vývarem. Přiklopte a vařte na mírném ohni 20–30 minut doměkka a dokud se vývar nevstřebá. Zeleninu pak vyjměte a vyhoďte.
2 Ve velké pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a opékejte na něm asi 5 minut zbylou, najemno pokrájenou cibuli. Přidejte kapustu a opékejte dalších 5 minut. Snižte plamen a vmíchejte česnek a chilli. Po 2 minutách přidejte uvařené kroupy a brusinky. Společně prohřejte a nakonec vmíchejte opražené piniové oříšky. Dochuťte solí a pepřem a podávejte.
Ananas sušený
Ananas je po uzrání a sklizení sušený při teplotě do 42 °C.Zachovává si tedy všechny původní živiny a prospěšné látky, které jsou v ananasu obsaženy.Ananas obsahuje látku zvanou bromelain, která napomáhá rozkládat bílkoviny a tím podporuje trávení, zároveň je známá i pro své protizánětlivé účinky.Dále v ananasu najdeme draslík, vápník, vitaminy A, C a B1, mangan a železo.
Sušením při nízkých teplotách si ananas uchovává mimo jiné také svou sladkou chuť a skvělé aroma, není ho tudíž třeba nijak dochucovat. Hodí se jako sladká svačinka i do různých kulinářských výrobků a müsli.
TIP: Vepřová panenka se sušeným ovocem
Důkladně propláchněte vodou 300 g sušeného ovoce (švestky, meruňky, brusinky, rozinky, jablka). Dejte ho do misky, zalijte šťávou z citronu a 2 pomerančů, 5 lžícemi koňaku a 5 lžícemi medu a nechte rozležet nejlépe několik hodin.
Propíchněte ostrým dlouhým nožem po délce cca 700 g vepřové panenky (1 velká nebo 2 malé) a prořízněte tak jakýsi tunýlek. Panenky osolte, opepřete zvenku i uvnitř, naplňte je polovinou ovoce. Konce zajistěte jehlami a panenky ze všech stran opečte na pánvi potřené olejem.
Přendejte je do máslem vytřeného pekáčku, přidejte zbylé ovoce i s nálevem a zvolna pečte cca 30 minut.
Bohatý sveží zelený čaj s nasládlou chutí. Zpracováván ortodoxní metodou. List pochází z vysoko položených zahrad Nandi Hills v Keni. Sklizeň v květnu 2019.
Zpracování: Na litr vody použíjte 12g listů. Čaji nejvíce svědčí teplota okolo 90°C, kdy se z něj uvloní nejvíce chutí, za kratší doby louvání 2-3 minuty. Možno připravit více nálevů dle chuti.
Ortoxodní metoda výroba čaje se řadí mezi základní typ výroby kvalitního černého čaje. Od ní jsou pak odvozeny všechny ostatní typy výroby čaje. Skladá se z těchto etap:
Sklizeň se v případě ortodoxní metody provádí brzy ráno a všechny lístky jsou sbírány ručně. U kvalitních čajů se sbírají pouze 2 horní lísty a pupen čaje, jelikož jsou považovány za nejkvalitnější. Také díky ručnímu sběru je zaručena nejvyšší kvalita. V mnoha zemích hraje důležitou roli doba sklizně, v případě Srí Lanky tomu tak ale není, a to kvůli postavení ostravo a jeho klimatickým podmínkám, které zaručují že má vždy ideální podmínky pro sběr velmi kvalitníého čaje. Také není zapotřebí na Srí lance rozličovat pořadí sběru a to, protože je schopna produkovat kvalitní čaj po celý rok. Sklizeň většinou provádí ženy, protože jsou schopny se na plantážích pohybovat rychleji. Okolo 20 kg čaje za den nasbírají ty nejzručnější sběračky.
Zavadnutí se provádí poté co jsou sesbírané čaje dovezeny do závodů na zpracování čaje. Čajové lístky začínají zavadat a odpařuje se z nich okolo 50% vody a díky tomu listy měknou a stávají se křehčími. Kromě různých chemických změn začíná docházet také k oxidaci tříslovin, díky čemuž se tvoří ono charakteristické čajové aroma.
Místo: Keňa, Nandi Hills
Období sběru: květen 2019
Typ čaje: zelený
Zpracování: ortodoxní metoda
Příprava: Na jeden litr vody použijte 12g čaje.
výjimečný přírodní rostlinný zdroj vápníku
TIP I: Makový trhanec
INGREDIENCE NA 2 PORCE:
60g pohankové mouky
20g mletého máku
1 vejce
150ml mandlového mléka
citrónová kůra
V misce si smícháme mouku a mák. Přidáme vejce, mléko a citrónovou kůru. Pořádně promícháme. Na rozpálené teflonové pánvi si uděláme 2 tlusté palačinky, které už při obracení můžeme roztrhat. Pokud se nám povedou, roztrháme na talíři. Vzniknou nám 2 porce. Podáváme s tvarohem a čerstvým ovocem.
-------------
TIP II. Makové mléko
Mák, cca 100 g necháme louhovat přibližně 4 -8 hodiny ve 1000 ml vody, občas promícháme a následně rozmixujeme do jemné konzistence a následně přecedíme (nápoj má mléčnou barvu). Můžeme dochutit medem nebo rozmixovat s banánem. Pijeme hned čerstvě připravené makové mléko a pokud možno déle je neskladujeme. Makové mléko je zásadotvorné a působí proti překyselení organismu. Může též sloužit jako náhrada kravského mléka.
Nyní již klasický čaj od Avta. Tento ručně sbíraný a strojově rolovaný čaj je typický drobnějším listem a výraznou plnou hutnou chutí. V závislosti na jeho přípravě přechází jeho hutnost v těle až do tónů marcipánu a hořké čokolády. Přestože v kvalitě listu jde o objektivně nižší sortu než u většiny našich ostatních čajů, je stále jedním z našich nejoblíbenějších a zároveň dostupnějších pro každodenní pití.
Místo: Gruzie, Kvenobani, Chokatauri
Období sběru: květen 2019
Typ čaje: červený
Zpracování: sběr ruční, zpracování rolerem
Čaj Lvice ELSA
Noblesní tmavý oolong, který dokazuje, že i v Keni vznikají mimořádné čaje.
Velký podíl zlatých tipsových lístků dělá tento černý čaj velmi atraktivním a dodává nálevu květinové tóny. Pouhých 30 kilometrů od domova vzácných bílých nosorožců a legendární lvice Elsy se na svazích vyhaslých sopek Nyambene Hills pěstuje čaj, který byste v Africe nečekali. Jeho ručně mačkané lístky mají zajímavý archivační potenciál
Příprava: Na jeden litr vroucí vody (100°C) použijte 12gramů čaje. Slijte po čtyřech minutách.
Borůvky lyofilizované
Utloukli byste se po borůvkách? Tlouci se nemusíte, stačí si je koupit v Julies. Jsou tou pravou vitamíny nabitou dobrůtkou pro ty, kdo chtějí mlsat opravdu zdravě.
Borůvky jsou bohaté na antixodanty a pokud nemáte po ruce čerstvé, tak ty lyofilizované jsou tou nejlepší volbou. Skvěle se hodí do jogurtů, kaší, musli, ovocných šejků anebo jen tak na mlsání s oříšky.
✓ Zachováváme si veškeré živiny a vitamíny jako čerstvé
✓ Stačí nás namočit do vody a jsme jak čerstvé
✓ Nejvíce chutnáme dětem, protože si myslí, že jsme sladkost
✓ Trvanlivé ovoce, kdykoliv k dispozici
Lyofilizované jahody
Lyofilizované jahody patří mezi neoblíbenější ovoce, sušené mrazem. Sladká a jemná chuť se hodí do spousty pokrmů.
Ovoce sušené mrazem lze použít všude. Pokud se rozhodneme z tohoto ovoce upéct např. koláč, postačí jen namočit dané ovoce do vody, či alkoholu (rumu, griotky) a následně jej přidat do receptu. Další využití naleznete přidáním tohoto ovoce do čaje, nebo horkých nápojů. A v neposlední řadě můžete ovoce rozemlít na prášek a použít jej jako příchuť do koktejlů, jogurtů, ale i na pleťové masky.
Lyofilizované ovoce si zachovává kolem 90 % původních charakteristik (tvar, barvu, aroma a hlavně nejvyšší možný podíl vitamínů a všech minerálů). Vysoký obsah vlákniny.
Na 100g lyofilizovaného ovoce připadá cca 1 kg ovoce čerstvého.
Mrazem sušené maliny jsou potěšením pro naše zdraví i jazýček. Vitamín C a vláknina v nich obsažená pomůže imunitě.
Maliny jsou úžasné nejen tím, že skvěle chutnají, kdo by je neměl rád, ale zároveň jsou i velmi zdravé. Obsahují plno vitamínu C, nejednu skupinu vitamínu B a také důležité minerální látky jako jsou fosfor a železo. Když už se bavíme o minerálech, v malinách překvapivě nalezneme i zdroj vápníku a zinku. Zinek se nachází obzvláště v semínkách a jelikož jsou naše maliny lyofilizované vcelku, tak o tento cenný minerální zdroj rozhodně nepřijdete. V neposlední řadě nesmíme zapomenut na obsah silného antioxidantu, kyseliny ellagové, kterým maliny oplývají.
Hodí se na pečení, do jogurtů, kaší, smoothie i proteinů.
Lyofilizace je proces sušení ovoce mrazem. Ovoce je nejdříve prudce zmraženo a následně sušeno při nižším tlaku, kde se voda z ovoce mění v páru a ovoce si tak zachovává svou přirozenou strukturu, barvu, vůni a především nutriční hodnotu včetně všech vitamínů a minerálů obsažených v čerstvém ovoci. Prostě vše, co je v čerstvém ovoci najdete i v lyofilizovaném.
Tip: Rozdrťte maliny na prášek a ozdobte jím domácí poháry.
Hrách zelený
Dobře zasytí a je přirozeně bezlepkový.
Je vhodný do polévek a salátů. Připravíte z něj chutnou kaši a pyré.
Proč zelený hrách? Obsahuje rostlinné bílkoviny a vlákninu. Je bohatý na vitamíny skupiny B a minerály potřebné pro správnou funkci nervového systému, je velice vhodný v případě oslabené nervové soustavy, podrážděnosti, deprese a nespavosti.
TIP: Hrách po Španělsku
Suroviny :
1/2 kg hrachu, 2 cibule,1 cibulka s natí, 4 rajčata (nebo konzervovaná), 4 lžíce strouhanky
4 stroužky česneku, 2 vejce uvařená natvrdo, saturejka, bazalka, petrželova nať, olivový olej
sůl
Předem namočený hrách si uvaříme. Na oleji osmahneme jemně nakrájenou cibuli, pak oloupaná pokrájená, nebo konzervovaná rajčata a dusíme. Za chvíli přidáme ještě strouhanku, rozmačkaný česnek, drobně pokrájená vejce natvrdo, kapary a nakrájenou cibulku s natí. Okořeníme bazalkou, saturejkou a teď přidáme uvařený hrách. Všechno promícháme a už jen prohřejeme.
Luštěniny bychom měli na talíři daleko častěji, kdybychom je nemuseli namáčet dlouhé hodiny předem. Pokud tedy dáváme přednost nekonzervovaným luštěninám, které jsou zcela určitě zdravější a výživově hodnotnější. To však neplatí pro červenou čočku, kterou není nutné namáčet den předem a uvařená je za 15 minut.
Jako všechny druhy luštěniny je i červená čočka bohatá na bílkoviny. Jeden šálek čočky obsahuje cca
18 gramů bílkovin.
Hodí se jak do zdravého jídelníčku, tak i pro vegetariána a vegany, kteří se vyhýbají masu a živočišným produktům.
Kromě vápníku, selenu, zinku, draslíku, hořčíku, manganu a fosforu obsahuje červená čočka významné množství železa (1 šálek = 37 % DDD). Proto by tato luštěnina neměla chybět v jídelníčku osob trpících chudokrevností.
Hledáte-li kvalitní zdroj vlákniny, jste na správné stopě. Jeden šálek čočky obsahuje cca 16 gramů vlákniny, přičemž denní doporučená dávka je 30 gramů. Červená čočka je na vlákninu velmi bohatá – zasytí a upraví trávení.
5: Je zdrojem vitamínu B6
Červená čočka obsahuje důležité vitamíny skupiny B a zejména vitamín B6 neboli pyridoxin. Tento vitamín prokazatelné zlepšuje náladu a odstraňuje deprese, má pozitivní vliv na mozkové funkce a kvalitu kůže. Vhodný je zejména pro těhotné ženy, u nichž zmírňuje stavy ranních nevolností.
Většina luštěnin našemu trávení způsobuje jeden nepříjemný a nežádoucí projev – nadýmá. To však není případ červené čočky.
7: Má nízký glykemický index, okolo hodnoty 30.
Dokáže regulovat hladinu krevního cukru a zpomaluje vyprazdňování žaludku. Člověk se cítí mnohem déle zasycený, což je důležité při redukčních dietách a pro diabetiky.
8: Je lehce stravitelná
Červená čočka má ze všech druhů luštěnin nejlepší stravitelnost, a proto je vhodná i pro malé děti, těhotné ženy, maminky i osoby držící redukční dietu. Zlepšuje činnost střev, je skvělou prevencí proti zácpě a vůbec prospívá celému trávícímu systému.
9: Je vhodná pro malé děti, těhotné i kojící maminky
U těhotných žen zmírňuje červená čočka nevolnosti. Prospěšná je však také pro maminky a malé děti – je lehce stravitelná, obsahuje železo a hlavně nenadýmá. U dětí od 9. měsíce věku může být červená čočka podávána jako zdroj bílkovin.
10: Červenou čočku není nutné pasírovat
Červená čočka se perfektně rozvaří až na hebkou kaši, proto ji není nutné pasírovat.
VÍTE, JAK NEJLÉPE ČERVENOU ČOČKU OCHUTÍTE? Červené čočce sluší české chutě jako majoránka, kmín, česnek a cibule. Chybu rozhodně neuděláte, použijete-li papriku, pepř, skořici, kari koření, kurkumu či římský kmín.
Suroviny:
V hrnci rozpálíme olej, přidáme kmín, chilli papričky a lehce opečeme. Vsypeme červenou čočku a na drobnou nakrájenou mrkev, krátce opečeme a zalijeme dostatečným množstvím zeleninového vývaru. Přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Hotovou polévku důkladně rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.
Fíky sušené
Sušené fíky se od čerstvých liší pouze nižším obsahem vody, ale veškeré tělu prospěšné látky si zachovávají i po usušení. Věděli jste, že pro opilování má strom fíkovník vlastní vosičky? Říká se jim vosičky fíkovnice, které se přímo v plodech rozmnožují. Pokud jste se setkali s bílým povlakem na povrchu sušených fíků, nebojte se, jde o krystaly glukózy, nikoliv o plíseň. Fíky jsou ideální pochoutkou při snaze snížit váhu, ale nejen to:
- důležitý pro pevnost kostí
- pro zdravé klouby
- doporučovaný při osteoporóze
- růst organismu
- správnou funkci metabolismu
- krvetvorbu
- kvalitu kůže
TIP:
V ½ l mléka povařte cca 6 fíků, přidejte 2 lžíce medu – získáte výborný prostředek pro léčbu kašle, který usnadňuje vykašlávání
Rožmitálová 2511/15, 678 01 Blansko, Jihomoravký Kraj, Česká republika, IČO: 49471961
Copyright © 2019 - 2022 Julie's. Všechna práva vyhrazena.
Realizace: JuM - Design.